Praktijkverhalen van Lean Six Sigma #3

Lean Six Sigma Summer Course Black Belt

Onze missie is om een zo groot mogelijke groep Lean Six Sigma specialisten te trainen en hun organisatie te laten excelleren. Om die Lean Six Sigma specialisten bij de beste organisaties hun bijdrage te laten leveren, helpen wij ze aan de benodigde vaardigheden en een mooi CV. Wat we doen blijft niet ongezien. We geven je daarom graag onze voorbeelden van praktijkverhalen. Deze week staat in het teken van doorlooptijden verkorten. In het overzicht: snel innoveren in de automotive industrie, doorlooptijd verkorten bij de Gemeente Rotterdam en project ‘We doen ’t sneller’.

Lees snel verder!

Snelle innovatie in de automotive industrie

Dit Lean Six Sigma project vond plaats bij een organisatie die duwbanden voor in transmissies van auto’s produceert. De ontwikkelingsafdeling houdt zich bezig met het testen van prototypes welke moeten voldoen aan klantspecificaties. Om snel te reageren op de automotive industrie is snelle innovatie nodig. De gemiddelde doorlooptijd vanaf de start van het maken van een prototype tot en met opleveren is 61 werkdagen. Dat kan efficiënter! Daarom is Lean Six Sigma om de hoek komen kijken. Om daadwerkelijk de doorlooptijd te verkorten is het project in kaart gebracht met alle stakeholders, een projectorganisatie opgezet, een Value Stream Map ontwikkeld en er is gebruik gemaakt van data. Alle metingen van prototypes zijn geanalyseerd. De resultaten zijn vergeleken met elkaar en oorzaken inzichtelijk gemaakt. Het hele project is gepresenteerd en gereviewd in een kaizen event.  De doorlooptijd is hiermee met 20% gereduceerd. Namens The Lean Six Sigma Company: van harte gefeliciteerd met dit fantastische resultaat!

Benieuwd naar de geleerde lessen van onze cursist? Hier komen ze: Het overtuigen van mensen, draagvlak creëren bij stakeholders en het analyseren van de juiste data.


Doorlooptijd verkorten bij de Gemeente Rotterdam

De gemeente Rotterdam is verantwoordelijk voor de Basisregistratie Adressen en Gebouwen. Deze administratie wordt bijgehouden door de afdeling basisinformatie. Als er verkeerde gegevens zijn verwerkt, wordt er een verzoek ingediend om deze data aan te passen. Helaas zijn er in 2015 klachten en verzoeken binnengekomen over het verkorten van doorlooptijd van het verwerken van deze data. Dit heeft er toe geleid dat de huidige doorlooptijd in kaart is gebracht en wat realistisch zou zijn als het proces wordt geoptimaliseerd. Er is besloten om de doorlooptijd van 30 werkdagen te verkorten naar maximaal 10 werkdagen. Kom maar op met deze uitdaging, tijd voor actie!

Het voordeel is dat de afdeling al eerder dit jaar een Kaizen event heeft gehad en dus bekend is met de materie. Door een team van mensen samen te stellen zijn er de juiste stappen genomen: presentatie over Lean Six Sigma, doelstelling van het project zijn bepaald, het probleem is besproken en de mogelijke oorzaken onderzocht. Daarna is er een VSM gemaakt van de huidige situatie, een data-analyse op basis van historische data en is er in sessies bepaald wat de verbeteringen zijn. Met deze informatie in pacht, is er een implementatieplan opgesteld, een vebeterbord met visual managent ontwikkeld en zijn er werkinstructies aangepast. De hele afdeling is van het project op de hoogte gebracht via een nieuwsbrief.

Na implementatie van alle verbetervoorstellen is de data opnieuw geanalyseerd. Uit de analyse bleek dat er een verbetering is gerealiseerd van 30 werkdagen naar 4 werkdagen. De doelstelling is ruim gehaald. Hoe dit succes tot stand kwam? Onder andere door duidelijke afspraken te maken binnen het projectteam en medewerkers, steeds aandacht blijven geven en overtuigen waarom we dit doen, angst wegnemen bij medewerkers en blijven verbazen door te verbeteren en doelen te stellen.

Project ‘We doen ’t sneller’

Documentverwerking is een faciliterende afdeling binnen een grote zorgverzekeraar. De interne klant heeft de wens neergelegd om de doorlooptijd van fysiek ontvangen declaraties te verkorten. Deze wens is opgepakt en daarmee is het project ‘We doen ’t sneller’ geboren.  De doorlooptijd wordt van 48 uur naar 24 uur teruggebracht. Maar wat heb je daarvoor nodig? En hoe doe je dat precies? Dit project is meteen gestart met een kick-off voor een introductie van Lean Six Sigma. Het projectteam is aan de slag gegaan met diverse Lean Six Sigma tools zoals: de CTQ, SIPOC en VSM. Al snel werd duidelijk dat de flinke wachttijden het proces vertragen. Er is een oorzaken en gevolg diagram gemaakt. Om tot potentiële oplossingen te komen is er vervolgens een brainstormsessie gehouden met projectleden en een aantal voorbereiders en indexeerders. Verschillende ideeën zijn hierbij opgeschreven.  Op basis van de eerste screening zijn een aantal oplossingen afgevallen. Van de overgebleven oplossingen zijn de mogelijke risico’s geëvalueerd, een FMEA uitgevoerd en een beslissingsmatrix gemaakt. De optimale oplossing is in een pilot uitgevoerd. Uiteindelijk is er een verbetering van 80% gerealiseerd! De doorlooptijd is van 31 uur naar 6 uur gegaan.

Duizelt het je inmiddels van Lean Six Sigma termen? Onze ervaren trainers helpen je graag verder op weg. Als jij ook gestructureerd aan de slag wilt met het verbeteren van problemen, dan kan eenLean Six Sigma training je hierbij helpen. Schroom niet om contact met ons op te nemen via 010 2222 860 of lees meer op onze website.

Genoten van dit praktijkverhaal? Spread the word! Maak hiervoor gebruik van de social media button bovenaan deze pagina.

Wil je meer leren of heb je een vraag?

Vraag onze studiegids aan voor meer informatie.

  • DD slash MM slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vraag de studiegids aan voor meer informatie over onder andere het gedetailleerde programma, voorbereiding, doelgroep en examinering.

Studiegids aanvragen