Gratis workshop op 27 oktober 2017 Pathologie laboratoria procesoptimalisatie in Rotterdam
De wereld om je heen verandert. Technologische ontwikkelingen volgen elkaar snel op en mensen raken gewend aan snelle transparante processen. Zoals Darwin al zei: ”Het vermogen om je aan te kunnen passen, is de sleutel om te overleven.” Het vermogen om je continu aan te passen betekend voor organisaties hetzelfde als het vermogen om continu te verbeteren. Dit vereist een bepaalde denkwijze en een verbeterstructuur.
Laboratoria ontkomen niet aan de snel veranderende wereld. Vandaag de dag staan er vele laboratoria onder grote druk. De stijgende werklast, bevroren budgetten, de toenemende vraag naar snellere resultaten en meer Cito-aanvragen, zijn uitdagingen waar laboratorium managers een oplossing voor zoeken. Ook de vele fusies en samenwerkingsverbanden creëren de nodige onrust momenteel. Het is daarom niet vreemd dat analisten hun stem laten horen over de hoge werkdruk, veranderende protocollen en de snelheid waarover gerapporteerd moet worden. Zonder een nieuwe werk-, en denkwijze veranderen uitdagingen in grote problemen en is het wachten op langdurige ziekteverzuim en ontevreden medewerkers.
Is er een oplossing?
De laboratoriumwereld is niet de enige branche met dergelijke uitdagingen. We kunnen leren van o.a. de maakindustrie, de logistiek en de automobielindustrie. Deze branches, maar ook vele andere branches, hebben bovenstaande uitdagingen aangepakt met Lean Six Sigma. Zij hebben een cultuur van continu verbeteren gecreëerd, wat resulteert in efficiëntere processen. Overal zijn de resultaten hetzelfde. Er wordt meer geproduceerd in minder tijd, tegen lagere kosten en hogere kwaliteit.
Laboratoria zijn toch geen fabrieken?
Niet in de exacte definitie, maar laboratoria bestaan, net als fabrieken, uit processen. En daar ligt de sleutel voor de oplossing. Lean Six Sigma is een structuur om de processen te verbeteren. Dat betekend niet perse meer automatisering of andere IT oplossingen. Het betekend vooral dat men ernaar streeft minder ‘niet-waardetoevoegende activiteiten’ uit te voeren en de hoogste kwaliteit te leveren. In Lean Six Sigma termen ook wel ‘verspillingen en variatie reduceren’ genoemd.
De aanvliegroute om hiermee te starten is voor iedere afdeling, organisatie en branche verschillend. Belangrijk is dat er zoveel mogelijk medewerkers bewust zijn van de verbeterpotentie en dat er zoveel mogelijk medewerkers kennis hebben van procesverbeteren. Dit kan op verschillende niveaus. Van medewerkers die dagelijks verbeteringen aandragen tot medewerkers die parttime verbeterprojecten doen. Essentieel voor succes is dat iedereen in een laboratorium dezelfde ‘taal’ spreekt en naar hetzelfde verbeterdoel streeft. Lean Six Sigma is geen toverstaf, dus het vereist inzet van het management om het programma in leven te houden.
Specialisatie in de diagnostiek
The Lean Six Sigma Company werkt samen met Hasan Polat die gespecialiseerd is in Lean transformaties binnen de diagnostiek. Doelstelling hierbij is om laboratorium managers en/of medewerkers te helpen om anders tegen processen aan te kijken met als resultaat:
- Zelf sturende en verbeterende teams – Verhoging van de betrokkenheid van jouw medewerker en het verbeteren van de klantentevredenheid
- Consistente kwaliteit & snellere doorlooptijden – Het optimaliseren van de processen door de verborgen verspillingen in het proces te elimineren
- Verbetering van de kostenefficiëntie (ROI) – verlaging van de kosten door de defecten uit het proces te elimineren
Wil je meer over de mogelijkheden weten? Kom eens langs op onze proeverij speciale voor laboratoria of neem contact met ons op.
Kom gratis kennismaken met Lean Six Sigma in de diagnostiek
Op vrijdag 27 oktober 2017 organiseert The Lean Six Sigma Company een gratis 3 uur durende evenement over Lean Six Sigma in de diagnostiek. Het programma start om 13:30 uur en duurt tot 17:00 uur. Hasan Polat zal kort een presentatie geven over zijn ervaringen met Lean Six Sigma in laboratoria. Daarna start er een simulatie. Door deze simulatie ervaar je direct wat Lean Six Sigma in de praktijk betekend en kun je de vertaalslag maken naar de praktijk.
Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar The Lean Six Sigma Company (hasan@theleansixsigmacompany.com) of door ons te bellen op 010 22 22 860 (maximaal 3 deelnemers per bedrijf). Meldt je snel aan, want we hebben slechts plek voor 20 deelnemers.
Praktische info:
- Locatie: Van Nellefabriek Rotterdam
- Datum: 27 oktober 2017
- Tijd: Van 13:30 tot 17:00 uur
Zelf testen hoe Lean jouw praktijk is?
Door heel eenvoudig de Lean Quick Scan uit te voeren, ben je in staat zijn om te beoordelen waar u zich in kunt verbeteren. Klik hier…