Visgraatdiagram

Een van de bekendste Lean-tools is nog steeds het visgraatdiagram, ook wel bekend als het Ishikawa-diagram of het oorzaak-gevolg diagram. Het is nog steeds een handige manier om snel en eenvoudig de oorzaken van een bepaald probleem te achterhalen. Alles wat je nodig hebt, zijn een paar collega’s en een manier om te visualiseren, zoals een whiteboard of een online tool. Lees verder om meer te leren over het visgraatdiagram.

Het Ishikawa-diagram

Een andere, veelgebruikte naam voor het visgraatdiagram is het Ishikawa diagram. Ishikawa is namelijk de achternaam van het brein achter het model. Kaoru Ishikawa bedacht het model in 1982. Hij werkte destijds bij de Universiteit van Tokyo voor de engineering faculteit, waar werd gezocht naar een manier om gemakkelijk de oorzaken van bepaalde problemen te achterhalen. Beide namen zijn voor elkaar uitwisselbaar en doelen op hetzelfde model.

Oorzaken en gevolgen

Het visgraatdiagram is ook wel bekend als het oorzaak-gevolg diagram vanwege de focus op het vinden van de oorzaken van een bepaald probleem. Om dit te doen, moet je het probleem onderverdelen in hoofdoorzaken, sub oorzaken en sub-sub oorzaken totdat je de echte oorzaak van het probleem hebt gevonden.

Hoe werkt dat precies?

Werken met een visgraatdiagram is eenvoudig en bestaat uit vier stappen:

  1. Probleemdefinitie Definieer het probleem en schrijf het op in een statement.
  2. Teken het diagram uit Teken het diagram en gebruik de zes hoofdoorzaken: Mens, Methode, Machine, Materiaal, Meting en Milieu. Trek een horizontale lijn en maak voor elke hoofdoorzaak een haakse zijlijn aan de horizontale lijn vast. Plaats het probleemstatement aan de rechterkant van de lijnen.
  3. Oorzaken aandragen vanuit een brainstorm Brainstorm samen over mogelijke oorzaken voor het probleem en plaats deze op de juiste plek bij de zes hoofdoorzaken. Stel bij een oorzaak de waarom-vraag om suboorzaken te vinden. Blijf dit doen totdat je de echte oorzaak hebt gevonden.
  4. StemmenKijk samen kritisch naar alle oorzaken en stem op de meest waarschijnlijke oorzaken. Maak hiervan een top drie en schrap de rest. Pak deze drie oorzaken aan, waarbij je begint met de oorzaak met de hoogste prioriteit.

Pas het diagram eventueel een beetje aan

Afhankelijk van het type bedrijf en de branche waarin het bedrijf opereert, kan het nodig zijn om de categorieën van de hoofdoorzaken aan te passen. Sommige categorieën zijn namelijk niet relevant voor bepaalde sectoren. Bovendien kun je ook online tools gebruiken om het diagram te maken en te delen met collega’s, waar je ook bent.

Zo werkt een visgraatdiagram!

Aan de hand van deze blog kun je aan de slag gaan met een visgraatdiagram. Wil je meer leren over deze én andere Lean Six Sigma tools om de processen binnen jouw organisatie verder te verbeteren? Vraag hier de studiegids aan of bekijk onze Green Belt of Black Belt trainingen voor meer informatie.

Wil je meer leren of heb je een vraag?

Vraag onze studiegids aan voor meer informatie.

  • DD slash MM slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vraag de studiegids aan voor meer informatie over onder andere het gedetailleerde programma, voorbereiding, doelgroep en examinering.

Studiegids aanvragen