Asset Management en Onderhoud

Naar branche overzicht Aan de slag

Meer informatie over onderwijs?
neem contact met ons op voor het beste advies voor uw situatie.
Neem contact op

Kapitaalintensieve organisaties zien dat een effectieve Asset Management, Onderhoud- en Beheersysteem implementatie nodig is om robuust te blijven. Om deze reden staan Asset Management en de inrichting van een gedegen Beheer- en Onderhoudssysteem in belangstelling van het bedrijfsleven en Rijksoverheid. Inmiddels heeft deze sector een omvang bereikt van 30 tot 35 miljard euro per jaar, ongeveer 4 procent van het Bruto Binnenlands Product.

Om een asset management systeem echt goed te implementeren is het van belang om te voldoen aan bepaalde randvoorwaarden, zoals bijvoorbeeld de standaarden die omschreven worden door de ISO 55000. Ook al lijken deze niet direct gelieerd aan Asset Management. Het belangrijkste voorbeeld hiervan is dat de implementatie van een systeem voor continu verbeteren moet worden gewaarborgd. Want een asset is niets anders dan “een zaak, ding of entiteit met potentiële of daadwerkelijke waarde voor de organisatie.“  Om dit potentieel te verwezenlijken en wendbaar te maken, is een methodologie als Lean Six Sigma -die continu verbeteren mogelijk maakt- een vereiste.

Het is onvermijdelijk dat er zich situaties voordoen die bijsturing op gebied van de strategische- en organisatorische doelstellingen vragen. Het is dan tevens onvermijdelijk dat het assetportfolio aan verandering onderhevig is. Beweegt de organisatie niet snel genoeg mee, dan neemt de waarde van uw asset(portefeuille) af. 

Door het implementeren van Lean Six Sigma worden uw processen en systemen wendbaar. Hierdoor is het eenvoudig om snel te anticiperen op nieuwe situaties. Daarnaast bent u als asset-owner in staat om met data-analyses uw onderhoudsstrategie te optimaliseren. Ook om deze reden bent u minder afhankelijk van overbodige systemen. Daarbij kunt u Continu Verbeteren, middels Lean Six Sigma, als KPI in uw aanbestedingen opnemen. Zo bent u in staat om, vanuit de gehele keten, direct en indirect waarde toe te voegen aan uw assets.

Ook als (sub)contractor kunt u gebruik maken van Lean Six Sigma, bijvoorbeeld in de aanbestedingsfase, om de betrouwbaarheid van uw dienstverlening aan te tonen. Dit biedt u voordelen ten opzichte van uw concurrenten, op zowel EMVI als prestatieniveau. Denk bijvoorbeeld aan het houden van een minimale voorraad, waardoor uw operationele kosten omlaag gaan. Of op strategisch vlak door de doorlooptijd van een proces of handeling inzichtelijk te maken en te verkorten.

Integraal managementsysteem

Veilig werken is de belangrijkste pijler als het aankomt op installatie- en onderhoudswerkzaamheden. Het is essentieel dat procedures en werkinstructies hier op zijn ingericht. Lean Six Sigma is hier uitermate geschikt voor, want fouten voorkomen is een fundamenteel begrip binnen de methodologie. Veel van de tools en methodes die worden gebruikt binnen Lean Six Sigma vinden hun oorsprong in het concept veilig werken. Denk bijvoorbeeld aan Poka Yoke, Visual Management, FMEA, 5x-why, de visgraat diagram en Foutenboom.

Lean Six Sigma is een uitstekende basis om te gebruiken bij het opstellen van een integraal managementsysteem, waarbij uw kwaliteitssysteem, veiligheidsdoelstellingen en doelen op het gebied van Continu Verbeteren staan beschreven.

Lean Six Sigma proeverij voor Asset Management

Speciaal voor de sector Asset Management en Onderhoud organiseren wij een Lean Six Sigma proeverij. Deze zal plaatsvinden in de maand april. Tijdens deze proeverij leert u wat Lean Six Sigma is en hoe u dit kunt inzetten in de sector van Asset Management en Onderhoud. Meld u via onderstaand formulier aan voor deze proeverij!

  • DD slash MM slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Studiegids aanvragen

Vraag de studiegids aan voor meer informatie over onder andere het gedetailleerde programma, voorbereiding, doelgroep en examinering.

  • DD slash MM slash JJJJ
  • Hidden
  • Wat is het antwoord op de onderstaande vraag?
  • Deze vraag is bedoelt om spam te reduceren
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees meer over Asset Management en Onderhoud in de praktijk:

Voor meer informatie en achtergrond informatie vind u drie case stories hier onder over Lean Six Sigma in de industrie Asset Management en Onderhoud.

Van Nelleweg 1,
3044BC Rotterdam, The Netherlands

010 22 22 860
info@theleansixsigmacompany.nl

Congresstraat 26 bus 4,
2060 Antwerpen, Belgium

+32 3 808 32 78
info@theleansixsigmacompany.be

1501 Avenue Doctor Penfield,
H3G 1C6 Montreal, Quebec, Canada

+1 514 297 4507
info@theleansixsigmacompany.ca

130 Boulevard de la Liberté,
59800 Lille, France

+33 3 74 09 64 17
info@theleansixsigmacompany.fr

35 Ballards lane,
N3 1XW London, Great Britain

020 3608 3527
info@theleansixsigmacompany.co.uk

Rudnička 2,
11118 Beograd, Сервие

+381 11 244 11 11
info@theleansixsigmacompany.rs

23 Upper O’Connell Street,
D01 C3W7 Dublin, Ireland

353-1-513 6833
info@theleansixsigmacompany.ie

Via Monte Oliveto 8,
00141 Roma, Italia

+39 3774751288
info@theleansixsigmacompany.it

Calle Meléndez Valdés nº 54 Local 24,
28015 Madrid

+34 911930063
info@theleansixsigmacompany.es

02 Rue Kamel Atatürk - El Menzah VII,,
2037 Ariana

+216 71 231 010
formation@theleansixsigmacompany.com

Vraag de studiegids aan voor meer informatie over onder andere het gedetailleerde programma, voorbereiding, doelgroep en examinering.

Studiegids aanvragen