Lean Management

Lean Management, ook wel Lean Enterprise en Lean Thinking genoemd, is de managementfilosofie achter continu verbeter structuur ontwikkeld bij Toyota. Bij Toyota is Lean Management onderdeel van het Toyota Productie Systeem. Op hoofdlijnen is het een managementstructuur én een organisatiecultuur, waarbij iedere medewerker werkt aan het maximaliseren van klant waarde. Het uitgangspunt bij Lean Management is dat een organisatie moet streven naar flow. Met andere woorden, een proces zonder verstoringen.

Lean Management kan ook omschreven worden als een ‘cultuur van continu verbeteren’, alhoewel dit meer het gevolg van streven naar flow is dan een doel op zich. Toyota heeft ontdekt dat verstoringen te categoriseren zijn in 7 typen. Zij noemt dit verspillingen. De 7 type verspillingen zijn:

  1. Transport
  2. Voorraad
  3. Bewegingen
  4. Wachttijd
  5. Overproductie
  6. Overprocessing
  7. Defecten

Als deze verspillingen niet meer voorkomen in een proces, dan is flow bereikt. In de praktijk resulteert dit in het minimaliseren van verspillingen, omdat het volledig elimineren onmogelijk lijkt.

Lean Management vs. Toyota Productie Systeem

Het Toyota Productie Systeem, waar Lean Management een onderdeel van is, gaat verder dan alleen het continu verbeteren. Toyota hanteert 14 managementprincipes welke vallen onder de 4p’s (People, Process, Philosophy en Problems). Het succes van Toyota, met het toepassen van Lean, gaat daarom verder dan alleen de focus op continu verbeteren. Waar Lean Management het antwoord is op kwaliteitsverhoging en kostenbesparing, is het Toyota Productie Systeem een bredere strategie omtrent bedrijfsvoering.

Successen boeken met Lean management

Vele andere organisaties hebben Lean Management omarmd als een middel om de concurrentieslag aan te kunnen. Met Lean output per medewerker verhogen en de klanttevredenheid verhogen. Wil een organisatie ook op de langere termijn concurrerend zijn, dan kunnen de 14 management principes van Toyota een leidraad zijn.

Lean Management is dus het aansturen van een cultuur en structuur van continu verbeteren. Flow in processen creëren is het doel en om dat te bereiken dienen de verspillingen gereduceerd te worden.

Lean Management vs. de Six Sigma Way

Waar Lean heel sterk haar roots heeft bij Toyota, komt Six Sigma bij Motorola en General Electric vandaan. Motorola ontdekte de Six Sigma projectstructuur en General Electric heeft daar een organisatiestructuur aan toegevoegd. Lean en Six Sigma sluiten vrijwel naadloos op elkaar aan. Beide methodieken streven naar de hoogste kwaliteit en klanttevredenheid. Lean Management richt zich meer op kort cyclus verbeteren en Six Sigma is meer een projectstructuur. Combineer Lean en Six Sigma binnen uw organisatie en u creëert een cultuur van dagelijks-, en projectmatig verbeteren.

Online kennismaking:

Maak zelfstandig en laagdrempelig kennis met Lean en Six Sigma met behulp van onze online Yellow Belt. Of ga meteen volledig van start met het online Lean Thinking pakket!
Onze online trainingen zijn ontwikkeld in samenwerking met ons zusterbedrijf The Productivity Company.

Wil je meer leren of heb je een vraag?

Vraag onze studiegids aan voor meer informatie.

  • DD slash MM slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Trainingen waar 'Lean Management' onderdeel is van het programma

Wilt u meer weten over Lean Management? Bezoek de product pagina's van de volgende trainingen...

Vraag de studiegids aan voor meer informatie over onder andere het gedetailleerde programma, voorbereiding, doelgroep en examinering.

Studiegids aanvragen