Wat is Six Sigma?

De Six Sigma methodiek bestaat uit een vergaarbak van verschillende bewezen kwaliteitsprincipes en technieken. Voortbordurend op de kwaliteitscirkel van William Edwards Deming, is Six Sigma gestructureerd in 5 fases:

1. Define
2. Measure
3. Analyse
4. Improve
5. Control.

Een Six Sigma procesverbeteraar doorloopt de fases stap voor stap en optimaliseert aantoonbaar de bedrijfsprocessen.

Waarom 6 Sigma?

Sigma (σ) is de Griekse letter wat staat voor de spreiding van een verdeling. Statistici kunnen de organisatie prestaties  berekenen a.d.h.v. het sigma niveau (mate van spreiding) binnen bedrijfsprocessen. Het doel van de Six Sigma (6σ) methodiek is streven naar defect vrije processen, het sigma niveau geeft aan in welke mate de organisatie hieraan voldoet.  6 sigma houdt letterlijk in: 3.4 defecten op de miljoen mogelijkheden. Tijdens de opleiding wordt dieper ingegaan op de achtergrond van 6Sigma.

Six Sigma als methodiek

Traditioneel accepteren organisaties een 2 tot 3 sigma niveau, wat inhoudt dat deze organisaties het accepteren dat er tussen de 67.000 en 308.000 fouten per miljoen mogelijkheden worden gemaakt. Door de toenemende kwaliteitseis vanuit de consument neemt het besef toe dat organisaties moeten gaan opereren op een hoger sigma niveau. De Six Sigma methodiek biedt handvatten om gestructureerd bedrijfsprocessen te optimaliseren tot het gewenste sigma niveau. En dit alles zonder grote investeringen of intensieve reorganisaties.

De Six Sigma methodiek biedt o.a.:

  • Verhogen van efficiëntie, kwaliteit en klanttevredenheid
  • Doorbraken voor “onoplosbare” problemen
  • Korte terugverdientijd en hoge ROI Praktisch
  • Krachtig stappenplan met concrete instrumenten
“Being better is Cheaper” – Mikel Harry

Six Sigma is een project geörienteerde benadering van procesverbeteren. Ondanks de project benadering is er een organisatie structuur rondom Six Sigma om de methodiek succesvol te laten zijn binnen een organisatie.

Klantwens als norm voor prestaties van de organisatie

De Voice of the Customer (de klantwens) is het uitgangspunt van een Six Sigma project. Organisaties die werken met de Six Sigma methodiek staan daarom ook bekend om hun hoge klanttevredenheid en world-class performance op gebied van kwaliteit. De Six Sigma methodologie biedt concrete en praktische handvatten om de klantwens in kaart te brengen en van daaruit te verbeteren.

Industrie vs. Dienstverlening

Six Sigma is oorspronkelijk een kwaliteitsmanagement methodiek met de focus op variatie reductie. Jarenlang was de gemeenschappelijke gedachte dat de kwaliteit van dienstverlenende organisaties niet te meten was en Six Sigma geen waarde had voor dienstverleners. Ondertussen zijn vriend en vijand het erover eens dat processen in de dienstverlening goed meetbaar (te maken) zijn en dat ook in deze processen variatie opduikt.

De Six Sigma opleiding

Zoals eerder beschreven kent Six Sigma een organisatie structuur met verschillende rollen. De organisatie bestaat uit bestuurlijk management en projectmanagement. Diegene die daadwerkelijk aan de slag gaan met Six Sigma zijn Yellow Belts (vaak lijnmanagement), Green Belts en Black Belts. Verder zijn er nog Master Black Belts die de andere Belts opleiden.

The Lean Six Sigma Company staat bekend om haar praktijkgerichte Yellow BeltGreen Belt en Black Belt trainingen. Wil je zelfstandig meer leren over Six Sigma en de statistiek hierachter? In samenwerking met onze zusterwebsite The Productivity Company bieden wij ook online trainingen aan zoals onze online Yellow Belt cursus en Basisstatistiek voor Six Sigma cursus.

Wil je meer leren of heb je een vraag?

Vraag onze studiegids aan voor meer informatie.

  • DD slash MM slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vraag de studiegids aan voor meer informatie over onder andere het gedetailleerde programma, voorbereiding, doelgroep en examinering.

Studiegids aanvragen