Lean Six Sigma

Black Belt groepstraining

 • Op een snelle manier veel kennis binnen uw organisatie

 • Locatie kan bij ons, op eigen locatie of extern als maatwerk

 • Voordelige prijszetting

 • Trainer en praktijkvoorbeelden afgestemd op uw branche

 • Internationaal gecertificeerde trainingsinhoud (ISO18404 & ISO13053)

Black Belt groepstraining

Black Belts zijn de afdelingsoverstijgende projectmanagers die de verbeterprojecten binnen uw organisatie aansturen. Met hun Lean Six Sigma expertise en leiderschapsvaardigheden sturen zij verbeterteams aan om bedrijfsbrede problemen op te lossen. Hierbij ligt hun focus altijd op de aansluiting tot de bedrijfsdoelstellingen en de klantwens.

Een Black Belt stuurt niet alleen de verschillende verbeterteams aan, maar ondersteunt en coacht ook de afdelingsspecifieke Green Belts. Hiermee zijn zij toonaangevend voor het uitvoeren van Lean Six Sigma binnen de gehele organisatie.

De Black Belt training is gericht op het uitvoeren van projecten om de belangrijkste processen van uw organisatie te optimaliseren. Omdat deze belangrijke processen per sector zeer divers kunnen zijn, hebben wij verschillende trainingen ontwikkeld op Black Belt niveau. Dit zijn de Black Belt dienstverlening en de Black Belt industrie. Neem contact op met ons programma adviseur voor advies wat het best van toepassing is voor uw organisatie.

Doel en mindset

Lean en Six Sigma zijn niet een doel op zich. Uiteindelijk zijn deze methodieken en de vele instrumenten en technieken die zij bevatten alleen maar een middel om een doel te bereiken. Dat doel is sneller, efficiënter en klantgerichter werken zodat de bedrijfsdoelstellingen ieder jaar niet alleen gehaald worden, maar overtroffen.

De filosofie en mentaliteit die ten grondslag ligt aan Lean en Six Sigma is er één van continu willen verbeteren en streven naar perfectie. Kortom, het gaat om het omarmen van een growth mindset waarin de hele organisatie samen naar hetzelfde doel werkt. Een bedrijfscultuur waarin fouten worden gezien als kansen om te verbeteren, en ‘goed’ alleen maar een opstap naar ‘beter’ is.

Contact opnemen

Black Belt groepstraining

Met de Black Belt groepstraining leidt u een groep professionals op tot projectmanager die afdelingsoverstijgende verbeterprojecten laten slagen.

Contact opnemen
 • Op een snelle manier veel kennis binnen uw organisatie

 • Locatie kan bij ons, op eigen locatie of extern als maatwerk

 • Voordelige prijszetting

 • Trainer en praktijkvoorbeelden afgestemd op uw branche

 • Internationaal gecertificeerde trainingsinhoud (ISO18404 & ISO13053)

Interesse in een klassikale Black Belt training? Klik hier voor meer informatie!

Black Belt Trainingen

Een overzicht van de Lean Six Sigma Black Belt trainingen

Trainingsopzet:

Met onze groepstrainingen investeert u in specialistische kennis voor uw organisatie. Wij voorzien de deelnemers in een korte periode van alle benodigde kennis. Het trainingstraject bestaat voor de deelnemers uit verschillende onderdelen. Om te beginnen krijgt iedere deelnemer toegang tot ons online leerplatform (MyTraining). Hier staan trainingsmaterialen, het programma van de training, data sets, slides en digitale boeken. De training zelf bestaat uit peer-to-peer learning, discussies, simulaties, quizjes en een oefententamen. Dit onderdeel wordt afgesloten met een theorie examen.

Na het theoretische onderdeel kunnen de deelnemers beginnen met projecten binnen uw organisatie. Vaak zijn dit projecten die leiden tot een hogere klanttevredenheid, kortere doorlooptijden of verlaagde kosten. De mogelijkheden zijn echter uiteenlopend en kunnen altijd worden afgestemd met onze trainer.

Deel 1 - Voorbereiding

Voorafgaand aan de training kunnen de deelnemers zich voorbereiden in MyTraining. Op dit online leerplatform kunnen zij het lesprogramma en de digitale studieboeken lezen. Daarnaast is het ook mogelijk om een online cursus te doen ter voorbereiding, zoals de cursus basis statistiek voor six sigma. Als iedere deelnemer goed voorbereid is kan er tijdens de training extra aandacht besteed worden aan de praktijktoepassing binnen uw organisatie. Zo haalt u het maximale uit deze groepstraining.

Naast deze groepstraining kunt u ook andere medewerkers voordelig en snel bekend maken met de Lean Six Sigma methodiek. In de online Yellow Belt cursus leren zij de basisprincipes en methodologische structuur van Lean Six Sigma. Hiermee schept u niet alleen draagvlak voor een organisatie-of afdelingsbrede toepassing, maar verhoogt u ook het inzicht in het verbeterpotentieel binnen de organisatie. Dit maakt het eenvoudiger om projecten te definiëren die bijdragen aan de organisatiedoelstellingen en om de dagelijkse activiteiten hier beter op aan te laten sluiten.

Deel 2 - Lean programma

2 daagse training over de Lean technieken met onderwerpen als:

– 5 principes van Womack
– 7 verspillingen
– Value Stream Mapping
– 5S Lean Management
– A3 Management
– Verscheidende verbetertechnieken

Deze dagen zijn opgezet rondom een simulatie welke als rode draad door de training loopt. 

Deel 3 - Six Sigma programma

De volgende 6 dagen gaan dieper in op de Six Sigma projectstructuur en bijbehorende technieken. In hoofdlijnen komen de volgende onderwerpen aan bod:

– Achtergrond Six Sigma
– Define fase. Het selecteren van een project en vaststellen van de klantwens
– Basis statistiek
– Measure fase. Vaststellen en met van invloedsfactoren
– Analyse fase. Vinden van grondoorzaken en analyseren van data
– Hypothese testen
– Improve fase. Oplossingen generen en uitvoeren van een pilot
– Control fase. Controle plan opstellen en project afsluiting

Deel 4 - DoE en MSA (alleen bij de Black Belt industrie)

De volgende 6 dagen gaan dieper in op de Six Sigma projectstructuur en bijbehorende technieken. In hoofdlijnen komen de volgende onderwerpen aan bod:

– Achtergrond Six Sigma
– Define fase. Het selecteren van een project en vaststellen van de klantwens
– Basis statistiek
– Measure fase. Vaststellen en met van invloedsfactoren
– Analyse fase. Vinden van grondoorzaken en analyseren van data
– Hypothese testen
– Improve fase. Oplossingen generen en uitvoeren van een pilot
– Control fase. Controle plan opstellen en project afsluiting

Deel 5 - Praktijkopdrachten

Na theorie volgt de praktijkopdracht. Onder begeleiding van een Master Black Belt worden er opdrachten uitgevoerd met als eindresultaat een geoptimaliseerd proces volgens de Lean Six Sigma methode. Een project levert typisch tussen de €50.000 en €500.000 aan besparing op.

Het is niet noodzakelijk om bij aanvang een praktijkopdracht te hebben. De praktijkopdracht dient binnen 2 jaar na het behalen van de theorie te worden afgerond.

Lees meer over de praktijkopdracht of neem contact met ons op.

Deel 6 - Workshops (optioneel)

Na afloop van de groepstraining heeft u de mogelijkheid om door te pakken met diverse (online) workshops. Deze cursussen kunnen uw medewerkers helpen bij het uitvoeren van bijvoorbeeld een VSM, A3 project of een Kaizen Event.

Tijdens deze workshops voeren de deelnemers een Kaizen Event, VSM of A3 project uit binnen de eigen organisatie, waardoor zij niet alleen leren de technieken toe te passen, maar hiermee ook meteen actief organisatieproblemen oplossen.

Altijd maatwerk:

Onze in-company groepstrainingen zijn op maatwerk in te richten. Wij selecteren voor uw groep een trainer met uitgebreide ervaring met het toepassen van Lean Six Sigma in uw branche. Ook de casussen en praktijkvoorbeelden die in de training worden behandeld zijn afgestemd op de sector en unieke uitdagingen die voor uw organisatie relevant zijn.

Leerdoelen en internationaal gecertificeerde trainingsinhoud:

Onze trainingsinhoud bestaat uit duidelijke leerdoelen die zijn opgesteld aan de hand van de internationale ISO18404 en ISO13053 normen. Dit houdt in dat de kennis, vaardigheden en competenties die tijdens de training worden overgebracht geheel in lijn zijn met de internationale standaarden van Lean Six Sigma competenties en technieken zoals omschreven door de ISO (International Organization for Standardization).

Meer informatie over de richtlijnen, certificeringen en accreditaties van onze trainingen vindt u hier

Investering:

Onze maatwerk aanpak is een modulaire opbouw van trainingen waardoor u met een geringe investering al kan starten en bij succes kan doorpakken. Neem contact met ons op voor een prijsindicatie.

The Lean Six Sigma Company is als trainingsinstituut BTW vrijgesteld voor organisaties die geen BTW kunnen aftrekken (zorginstellingen, overheden, financiële dienstverlening).

Meer informatie

Trainingstraject

In het eerste gesprek zal er besproken worden waar uw organisatie bij gebaat is. Op basis van deze informatie wordt er een bijpassende groepstraining geselecteerd. Zo is er zekerheid dat de Lean Six Sigma groepstraining zal bijdragen in het realiseren van uw organisatiedoelstellingen.

Zodra u besloten heeft met een Lean Six Sigma groepstraining aan de slag te gaan zal er in overleg trainingsdata worden ingepland.

Na het afstemmen van de trainingsdata ontvangt u een bevestigingsmail. Hierin staat de trainingslocatie en de data van de training. Vervolgens vragen wij bij contactgegevens van de deelnemers op.

Nadat wij de contactgegevens van de deelnemers ontvangen hebben krijgen zij allemaal een welkomsmail. Hierin krijgen zij instructies hoe ze toegang krijgen tot ons online leerplatform (MyTraining). Hier vinden de deelnemers het trainingsprogramma, de digitale boeken, data sets en oefenmateriaal.

Dan begint de training. Tijdens de training voorzien wij de deelnemers van alle benodigde kennis. Dit zal op de laatste trainingsdag worden getoetst met een theoretisch examen.

Tot slot gaan de deelnemers aan de slag met praktijkopdrachten. Hierin worden, onder begeleiding van een Master Black Belt, verbeterprojecten uitgevoerd binnen uw organisatie. Deze zullen direct bijdragen aan de bedrijfsdoelstellingen. Vaak zijn dit projecten die leiden tot een hogere klanttevredenheid, lagere kosten of de doorlooptijden verkorten. De mogelijkheden zijn echter uiteenlopend en kunnen altijd worden afgestemd met onze trainer.

Onze referenties

Sinds onze oprichting in 2002, hebben we vele open inschrijving trainingen georganiseerd. We hebben ruim 8.000 deelnemers uit alle branches getraind en honderden praktijkopdrachten voorbij zien komen. 

Naast de open inschrijvingen zijn we ook erg trots op het feit dat we groepen cursisten van diverse organisaties in-company hebben getraind. Klik hier voor onze referenties.

Contact aanvraag

 • DD slash MM slash JJJJ
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Nelleweg 1,
3044BC Rotterdam, The Netherlands

010 22 22 860
info@theleansixsigmacompany.nl

Congresstraat 26 bus 4,
2060 Antwerpen, Belgium

+32 3 808 32 78
info@theleansixsigmacompany.be

1501 Avenue Doctor Penfield,
H3G 1C6 Montreal, Quebec, Canada

+1 514 297 4507
info@theleansixsigmacompany.ca

130 Boulevard de la Liberté,
59800 Lille, France

+33 3 74 09 64 17
info@theleansixsigmacompany.fr

35 Ballards lane,
N3 1XW London, Great Britain

020 3608 3527
info@theleansixsigmacompany.co.uk

Rudnička 2,
11118 Beograd, Сервие

+381 11 244 11 11
info@theleansixsigmacompany.rs

23 Upper O’Connell Street,
D01 C3W7 Dublin, Ireland

353-1-513 6833
info@theleansixsigmacompany.ie

Via Monte Oliveto 8,
00141 Roma, Italia

+39 3774751288
info@theleansixsigmacompany.it

Calle Meléndez Valdés nº 54 Local 24,
28015 Madrid

+34 911930063
info@theleansixsigmacompany.es

02 Rue Kamel Atatürk - El Menzah VII,,
2037 Ariana

+216 71 231 010
formation@theleansixsigmacompany.com

Vraag de studiegids aan voor meer informatie over onder andere het gedetailleerde programma, voorbereiding, doelgroep en examinering.

Studiegids aanvragen