Zijn uw KPI’s de juiste om volgend jaar goud te halen?

In de sportwereld is het heel normaal dat we over honderdsten van secondes spreken. Zeker als het gaat over goud, zilver of brons behalen bij schaatsen. Onlangs weer in Salt Lake City waren we getuige van de grote en kleine verschillen.

Al televisiekijkend vraag ik me af: “Hoe zeker zijn ze dat dit de juiste tijd is?” Maar tot op de dag van vandaag heb ik nog nooit iemand de meting in twijfel horen trekken. Waaruit ik concludeer dat de ‘gevestigde schaatsorde’ een groot vertrouwen heeft in het meetsysteem.

Hoe zit dat bij onze bedrijven?

Hoe goed zijn onze eigen KPI’s? Brengen ze ons naar goud, of zullen we altijd een middenmotor blijven? Bij Lean Six Sigma toepassen gaat het allemaal over “meten is weten”. Niet dat ik beweer dat u dat niet doet, daar twijfel ik niet aan. De vraag is natuurlijk wel hoé goed is uw meting en gaat hij u ook écht helpen daar te komen waar u wilt zijn in de toekomst?

Onderscheiden van de rest = Goud op de Olympische Spelen

De meeste KPI’s gaan over het gemiddelden (zonder rekening te houden met de Standaard Deviatie) Bijvoorbeeld 95% On Time Delivery. Als we dan naar de echte meting gaan kijken, meten we vaak wanneer de zending vertrekt (de dag) i.p.v. wanneer hij bij de klant aankomt (de dag en de tijd). Ons meetinstrument is dus niet capabel om onze procesverbeteringen te stimuleren naar dat niveau dat ons zal onderscheiden van de rest. Om in sporttermen te spreken: ‘Het goud halen op de Olympische spelen’.

Ga er maar vanuit dat Ted-jan Bloemen een meetsysteem heeft dat vele malen accurater is dan onze bedrijf KPI’s.

Bent u geïnteresseerd geraakt om ook GOUD te halen op de Olympische spelen? Wij helpen u graag met het trainen van uw organisatie om zodoende het verschil te kunnen maken ten opzichte van uw concurrentie. Meer weten? Lees alles over de Lean Six Sigma Black Belt training

Wil je meer leren of heb je een vraag?

Vraag onze studiegids aan voor meer informatie.

  • DD slash MM slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vraag de studiegids aan voor meer informatie over onder andere het gedetailleerde programma, voorbereiding, doelgroep en examinering.

Studiegids aanvragen