De week van Jan Maas

Lean Six Sigma

Na jaren als Master Black Belt in een groot internationaal bedrijf te hebben gewerkt en als zelfstandig consultant actief te zijn geweest, ben ik sinds kort werkzaam bij The Lean Six Sigma Company. Als trainer/coach help ik cursisten en bedrijven om Lean en Six Sigma te gebruiken en daarmee continu te verbeteren. Dit kan in allerlei bedrijfsprocessen. Van administratief tot productie of ondersteunende processen.

In deze blog laat ik je zien hoe één van mijn eerste werkweken eruit heeft gezien.

Maandag en dinsdag

De week begin ik met het geven van een internationale Black Belt training. Deze training is in het Engels gegeven. De groep bevat namelijk verschillende nationaliteiten (Turks, Chileens, Iranees en Nederlands). De training vond plaats op ons eigen kantoor in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Samen met mijn collega Paul Suijkerbuik hebben we er een leuke en leerzame training van gemaakt.

Woensdag

Op woensdag ben ik bij een klant in Deventer geweest. Hier werken ze al een tijdje met Lean en Six Sigma maar willen ze ‘daily management’ meer handen en voeten geven. Samen met het managementteam bespreek ik hoe we dit aan kunnen pakken. Ik zal beginnen op de klantenservice-afdeling. Hier ga ik teamleiders en werknemers begeleiden om Lean succesvol te implementeren. In de toekomst ga ik dit ook doen op andere afdelingen in het bedrijf.

Donderdag

Vandaag begin ik een met coaching gesprek bij een bank waar een cursiste haar Black Belt praktijkopdracht bijna heeft afgerond. We evalueren hoe ze het project heeft aangepakt, welke tools ze heeft gebruikt en hoe ze tot bepaalde conclusies en keuzes is gekomen. Het project heeft een mooi resultaat voor zowel het bedrijf als haar klanten. Samen bekijken we hoe ze naar de certificering toe kan werken.

’s Middags ga ik met mijn collega Casper de Man mee naar een bedrijf dat pompen en tandwielkasten onderhoud en reviseert. Ze hebben in het verleden kennis gemaakt met Six Sigma maar willen met Lean dagelijkse verbeteringen op de werkvloer introduceren. Ik heb voor het managementteam een kort overzicht van de Lean grondbeginselen gegeven. Tijdens een ronde door het bedrijf hebben we al een aantal potentiele verbeteringen gezien. We gaan een plan uitwerken om Lean op een van de locaties te introduceren.

Vrijdag

Bij The Lean Six Sigma onderzoeken we zelf ook hoe we continu kunnen verbeteren. Met Mischa van Aalten bespreek ik in de ochtend hoe we de examinering kunnen verbeteren. We focussen ons vooral op de administratie die hierbij komt kijken.

In de middag ga ik verder met het lezen en doornemen van de boeken en het materiaal dat we bij trainingen gebruiken. Enerzijds om hier zelf vertrouwd mee te raken. Anderzijds om hier feedback op te geven zodat wij als bedrijf ook continu verbeteren.

Wil je meer leren of heb je een vraag?

Vraag onze studiegids aan voor meer informatie.

  • DD slash MM slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Klik voor meer informatie over ons online trainingsaanbod of neem contact met ons op

Contact opnemen
Lees meer

Vraag de studiegids aan voor meer informatie over onder andere het gedetailleerde programma, voorbereiding, doelgroep en examinering.

Studiegids aanvragen