Energiesector

Onze specialist voor Energiesector:
Naar branche overzicht Aan de slag

Meer informatie over onderwijs?
neem contact met ons op voor het beste advies voor uw situatie.
Neem contact op

De energiesector is een zeer dynamische sector. Zo is zij allang geen monopolist meer. Vanaf 2003 is de markt volledig geliberaliseerd en klanten kunnen hun eigen energieleverancier kiezen. Hierdoor hebben de van oudsher ambtelijke organisaties zich moeten omvormen naar commerciële en klantgerichte bedrijven. Dit betekent processen benaderen vanuit de klantwens, maar ook alle verspillingen reduceren om de toenemende kostendruk het hoofd te bieden.

Op dit moment is de energiesector bezig aan een zeer grote uitdaging: de grootschalige aanbieding van slimme meters. Alle huishoudens in Nederland (> 7 miljoen) worden binnen een periode van 6 jaar voorzien van een meter die op afstand uitleesbaar is. Doel is de klant inzicht te bieden in haar energieverbruik teneinde energie te besparen.

Dit is een enorme logistieke operatie, waarbij de opschaling dermate groot is dat harder werken geen oplossing biedt, men moet echt anders en slimmer gaan werken. Een ideale situatie om met LEAN en Six Sigma aan de slag te gaan!

De energietransitie en Lean Six Sigma

Daarnaast staat de energiesector alweer aan de vooravond van nóg een andere grote uitdaging, de “energietransitie”. Consumenten worden prosumenten doordat ze zelf energie opwekken met behulp van bijvoorbeeld zonnepanelen. Ook neemt het gebruik van elektriciteit steeds meer toe, door onder andere elektrische auto’s. Als je morgen een elektrische auto koopt, wil je niet dat je laadpaal pas over 6 maanden geleverd kan worden. En als je zonnepanelen op je dak hebt, wil je vanaf dag één ook de gewonnen energie zelf gebruiken en het overschot kunnen terugleveren aan het net. Ook deze uitdaging vraagt om procesoptimalisatie, waarbij de gehele keten van klant, energiebedrijf, netbeheerder, laadpaalfabrikant, gemeente, etc wordt betrokken.

Vroeger ging het sturen op de balans tussen vraag en aanbod van energie door gebruik te maken van piek- en daltarieven. Avonden en het weekend waren voor consumenten goedkoper dan overdag wanneer alle fabrieken stroom nodig hadden. Als gevolg van de grootschalige uitrol van slimme meters en de energietransitie beschikt de energiesector straks over massale hoeveelheden data, waarmee vraag en aanbod sturing veel slimmer kan worden georganiseerd. Een ideale omgeving voor toepassing van Six Sigma!

Hierbij enkele voorbeelden van uitdagingen van energiebedrijven waarbij The Lean Six Sigma Company betrokken is:

  • Hoe zorg je ervoor dat monteurs de juiste materialen op het juiste moment bij zich hebben? En hierbij ook rekening houdt men hun gezondheid, dus hun mobiele werkplek zo inricht dat ze niet onnodig met materialen hoeven te sjouwen?
  • Op welke dag en tijdstip heb je de grootste kans dat de klant thuis is? En is dit hetzelfde in Rotterdam Zuid, Utrecht Overvecht en Amsterdam centrum?
  • Hoe zorg je ervoor dat je organisatie zo ingericht is dat klachten niet alleen worden opgelost, maar ook gelijk de bron van de oorzaak wordt achterhaald en aangepakt?

Studiegids aanvragen

Vraag de studiegids aan voor meer informatie over onder andere het gedetailleerde programma, voorbereiding, doelgroep en examinering.

  • DD slash MM slash JJJJ
  • Wat is het antwoord op de onderstaande vraag?
  • Deze vraag is bedoelt om spam te reduceren
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees meer over Energiesector in de praktijk:

Voor meer informatie en achtergrond informatie vind u drie case stories hier onder over Lean Six Sigma in de industrie Energiesector.

Van Nelleweg 1,
3044BC Rotterdam, The Netherlands

010 22 22 860
info@theleansixsigmacompany.nl

Congresstraat 26 bus 4,
2060 Antwerpen, Belgium

+32 3 808 32 78
info@theleansixsigmacompany.be

1501 Avenue Doctor Penfield,
H3G 1C6 Montreal, Quebec, Canada

+1 514 297 4507
info@theleansixsigmacompany.ca

130 Boulevard de la Liberté,
59800 Lille, France

+33 3 74 09 64 17
info@theleansixsigmacompany.fr

35 Ballards lane,
N3 1XW London, Great Britain

020 3608 3527
info@theleansixsigmacompany.co.uk

Rudnička 2,
11118 Beograd, Сервие

+381 11 244 11 11
info@theleansixsigmacompany.rs

23 Upper O’Connell Street,
D01 C3W7 Dublin, Ireland

353-1-513 6833
info@theleansixsigmacompany.ie

Via Monte Oliveto 8,
00141 Roma, Italia

+39 3774751288
info@theleansixsigmacompany.it

Calle Meléndez Valdés nº 54 Local 24,
28015 Madrid

+34 911930063
info@theleansixsigmacompany.es

02 Rue Kamel Atatürk - El Menzah VII,,
2037 Ariana

+216 71 231 010
formation@theleansixsigmacompany.com

Klik voor meer informatie over ons online trainingsaanbod of neem contact met ons op

Contact opnemen
Lees meer

Vraag de studiegids aan voor meer informatie over onder andere het gedetailleerde programma, voorbereiding, doelgroep en examinering.

Studiegids aanvragen