In 5 stappen naar 50% minder voedselverspilling

In Nederland verspillen we 33% van het voedsel. Dit kost veel geld en grondstoffen. Water, energie en grond gaan hierdoor onnodig verloren. De overheid wil maatregelen nemen om dit probleem tegen te gaan. In westerse landen zoals Nederland is het grootste gedeelte van de voedselverspilling te wijten aan het weggooien van voedsel.

100.000 vrachtwagens vol met voedselverspilling

Op jaarbasis houdt voedselverspilling in Nederland in dat er 800 miljoen kilo voedsel weggegooid wordt. Concreet is dit 100.000 vrachtwagens met voedsel. Dit voedsel heeft een waarde van 2,4 miljard euro. Daartegenover staat dat er wereldwijd 870 miljoen mensen in hongersnood verkeren. De verwachting dat er in 2050 9 miljard mensen op aarde leven maakt het probleem omtrent voedselverspilling nog groter.

De verantwoordelijkheid ligt zowel bij de consument als bij de bedrijven

De Verenigde Naties (VN) streven ernaar om de voedselverspilling te halveren in 2030(Belastingdienst.nl, 2017).  Nederland heeft deze doelstelling overgenomen. Om deze doelstelling te behalen ligt er een grote verantwoordelijkheid bij bedrijven. In sectoren waar veel voedsel verkocht en geconsumeerd wordt, is het percentage voedselverspilling erg hoog. Steeds meer bedrijven zetten zich in om voedselverspilling te verminderen. Zo ook zorginstelling Pieter van Foreest.

Voedselverspilling verminderen met Lean Six Sigma

Pieter van Foreest is een grote zorginstelling met 25 locaties.  Alleen al op één van die locaties worden jaarlijks ruim 95.000 maaltijden geserveerd. Uiteraard niet geheel zonder voedselverspilling. Lean Six Sigma Green Belt cursist Burny Beverwijk is de uitdaging aangegaan om voedselverspilling zoveel mogelijk tegen te gaan. Hij is daarom een Lean Six Sigma traject gestart om de oorzaak van de verspillingen te onderzoeken en zoveel mogelijk verspilling te reduceren.

Wat is het probleem?

In de situatie voor het Lean Six Sigma traject werd er ongeveer 28% voedsel verspild. In de eerste fase is het de bedoeling dit te verlagen naar 14%. Het ultieme doel is om voedselverspilling in de tweede fase te verminderen naar 5%. Dit kan in totaal een zelfs een financiële besparing van €350.000 opleveren (voor de gehele zorginstelling Pieter van Foreest). Daarnaast draagt Pieter van Foreest bij aan de oplossing voor het maatschappelijke verspillingsprobleem.

Het team

Om het project te laten slagen is er een goed team samengesteld. Vooral voedingsassistenten en teamleiders zijn nauw betrokken bij het project. Zij hebben namelijk direct invloed op het proces. Het team is via de DMAIC-structuur aan de slag gegaan. Deze Six Sigma structuur helpt in vijf stappen het proces te verbeteren.

Wat is er gedaan om voedselverspilling te reduceren?

Bij dit project zit het succes in kleine details. Eén van de oplossingen is het noteren van het probleem wanneer er teveel besteld is. Aan de hand hiervan kan eenvoudiger getraceerd worden waar de problemen zitten. Daarbij zijn voorraadkasten visueler ingericht en is er simpelweg minder besteld. Daarnaast hebben voedingsassistenten zelf veel oplossingen aangedragen. Dit is een belangrijke factor voor het succes van dit project.

Iedereen is betrokken bij het project

Burny Beverwijk heeft de medewerkers en teamleden nauw betrokken in het project. Hierdoor zijn de medewerkers enthousiast aan de slag gegaan om voedselverspilling tegen te gaan. Doordat iedereen betrokken blijft bij het proces, werden de verbetervoorstellen gedragen door iedereen. Zo wordt er dagelijks met de medewerkers over de verbeterpunten gesproken. Hierdoor kan dit proces continu verbeteren.

Een resultaat om trots op te zijn

Uiteindelijk is de cursist erin geslaagd om de voedselverspilling aanzienlijk te verminderen. Waar er eerst 28 % voedselverspilling was, is dit in de eerste fase vermindert naar 9%! Hierdoor wordt er veel minder voedsel onnodig weggegooid. Dit heeft als positief gevolg dat de inkoopkosten ook zijn verminderd. Daarbij zijn ook de logistieke- en afvalverwijderingskosten omlaaggegaan. Dit levert deze locatie van zorginstelling Pieter Foreest een direct een besparing op van €50.000.

Wil jij ook continu verbeteren en verspillingen verminderen?

Voedselverspilling is een erg groot probleem. Onze cursist Burny mag dan ook erg trots zijn op het behaalde resultaat. Hiermee laat Pieter Foreest zien dat het zich inzet om voedselverspilling te verminderen. Wil jij net als Burny ook voedselverspilling aanpakken? Of wil je een ander soort verspilling verminderen? Bekijk dan eens welke mogelijkheden er voor je zijn.

Wil je meer leren of heb je een vraag?

Vraag onze studiegids aan voor meer informatie.

  • DD slash MM slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vraag de studiegids aan voor meer informatie over onder andere het gedetailleerde programma, voorbereiding, doelgroep en examinering.

Studiegids aanvragen