Met een Kaizen event van 9 naar 2 dagen doorlooptijd bij een klacht

Winkelketen Kwantum verkoopt allerlei producten op het gebied van wonen. Naast producten levert Kwantum ook diensten zoals het stofferen van een woonruimte. Dit wordt uitbesteed aan een externe partij. Wanneer er iets mis gaat is er een doorlooptijd van 9 dagen tot aan de klachtoplossing. Onze cursist is met de Lean methodiek aan de slag gegaan om deze doorlooptijd te verbeteren. Ben je benieuwd hoe ze dit voor elkaar heeft gekregen? Je leest het in dit artikel.

Wat is het probleem?

Wanneer de vloerbedekking niet in orde is, kan een stoffeerder geen werkzaamheden uitvoeren. De doorlooptijd van de klachtoplossing was 9 kalenderdagen. Voor zowel de klant als de stoffeerder duurt dit te lang. Daarom is Ingeborg Schrouff begonnen met een project om de doorlooptijd bij klachten te verkorten.

Hoe is dit opgelost?

Aan onze cursist is het de taak om een proces op te zetten en deze te voorzien van werkinstructies. Het doel is een doorlooptijd van maximaal 2 werkdagen. Dit is gerealiseerd door middel van een Kaizen event. Een Kaizen event duurt 3-5 dagen. Dit event loopt vanaf het probleem tot aan de implementatie van de oplossingen. Dit heeft de cursist niet in haar eentje gedaan. Er is een klein team samengesteld om dit project succesvol te maken. Het team bestaat uit: één persoon van de stoffeerders organisatie, één persoon van de planning en één logistiek specialist. Daarnaast zijn andere betrokkenen continu op de hoogte gehouden.

Het resultaat

Het team heeft zich gefocust op het verminderen van de wachttijden. Hier komt namelijk de meeste verspilling om de hoek kijken. Dit is gelukt. De doorlooptijd van de klachtoplossing is verminderd naar 2 werkdagen. Er zijn visuele werkinstructies gemaakt voor alle betrokkenen. Hierdoor is iedereen duidelijk geïnformeerd over de nieuwe werkwijze met minder (tijds)verspilling.

Ook efficiënter te werk gaan?

Wij willen onze cursist Ingeborg Schrouff feliciteren met het behaalde resultaat. Wil jij net als Ingeborg ook de doorlooptijd van klachtoplossingen verkorten? Of heb je een ander proces waar veel verspilling is? Neem dan eens contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden.

Wil je meer leren of heb je een vraag?

Vraag onze studiegids aan voor meer informatie.

  • DD slash MM slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Klik voor meer informatie over ons online trainingsaanbod of neem contact met ons op

Contact opnemen
Lees meer

Vraag de studiegids aan voor meer informatie over onder andere het gedetailleerde programma, voorbereiding, doelgroep en examinering.

Studiegids aanvragen