Lean Training

Wat is Lean? Lean is een management filosofie dat gericht is om maximale waarde voor de klant te genereren met zo min mogelijk verspillingen. Een verspilling is alles wat in de ogen van de klant geen waarde toevoegt aan een product of wat van waarde is voor het bedrijf. Door het volgen van een Lean training leer je om te kijken naar processen vanuit de ogen van de klant.

Lean training

In de Lean training wordt er ingegaan op de methodiek om te zorgen dat diensten en producten snel geleverd kunnen worden. De focus ligt hier op het reduceren van handelingen die geen waarde toevoegen voor de klant. Een goede Lean professional is een procesverbeteraar die de Lean filosofie naleeft en in de praktijk de verbetertools toepast. Er zijn drie soorten Lean trainingen: de Lean Thinking, de Lean Practitioner en de Lean leader.

Opbouw van Lean training

Er zijn twee verschillende programma’s van Lean trainingen. De Lean Thinking training is een 2-daagse training en de Lean Practitioner is een 4-daagse training. De twee dagen van Lean Thinking en de eerste twee dagen van Lean Practitioner zijn hetzelfde. Deze twee dagen wordt er ingegaan op de 5 stappen van Womack, de 7 verspillingen en de belangrijkste verbeter technieken. Er is ook een praktijk simulatie waarin de verbetertechnieken meteen toegepast kunnen worden.

Bij de Lean Practitioner training wordt er de laatste twee dagen dieper ingegaan op projectsturen van Lean management en de principes van Toyota. De Lean practitioner training is een aanvullende tweedaagse module op de Lean Thinking training. Tijdens de Lean Practitioner training leert u de leiding te nemen tijdens Lean verbeterprojecten.

Na de Lean trainingen van zowel de Lean Thinking als de Lean Practitioner is er een examen. Bij het behalen van het examen krijgt u een erkend certificaat wat aantoont dat u voldoet aan de internationale standaarden van Lean.

Lean en Six Sigma

Six Sigma en Lean worden vaak in één adem genoemd. Oorspronkelijk werden Lean en Six Sigma gezien als twee verschillende proces-verbeter-methodieken. Tegenwoordig is iedereen het er over eens dat Lean en Six Sigma complementair zijn aan elkaar. Dit wordt het best beschreven Micheal George in zijn boek ‘Combining Six Sigma Quality with Lean Production Speed’. In veel Six Sigma projecten wordt tijdens de improve fase gebruik gemaakt van Lean Tools. Kwaliteit, variatie en defecten zijn duidelijk Six Sigma elementen. Snelheid en proces flow zijn duidelijke Lean elementen. Naast Lean Trainingen biedt The Lean Six Sigma ook Lean Six Sigma trainingen aan.

Het boek Lean in de praktijk

Het doel van de Lean training is om de cursisten aan de slag te laten gaan met verbeterprojecten in de praktijk. Lean is een krachtige verbetermethodiek die toepasbaar is op nagenoeg alle processen. Op basis van gezond verstand identificeert u verspillingen in processen en krijgt u handvatten om deze verspillingen structureel weg te werken.

Tijdens onze Lean Trainingen wordt gebruik gemaakt van het boek ‘Lean in de Praktijk’. Dit boek is speciaal voor onze Lean training ontwikkeld en ondersteunt het leerproces.

Het boek is opgebouwd uit 4 delen. In het eerste deel wordt de herkomst en achtergrond van Lean behandeld. In hoofdstuk 1 gaat het specifiek over de herkomst van Lean. In hoofdstuk 2 komt de relatie met Six Sigma en Theory of Constraints aan de orde. In hoofdstuk 3 worden de 5 principes van Womack besproken en uitgelegd.

In het tweede deel komen de verschillende Lean tools aan bod. Het inzetten en het toepassen van de tools om verspillingen te elimineren of te beperken wordt in dit deel nader uiteengezet.

In het derde deel worden Lean filosofie, principes en tools samen gebracht in een Lean aanpak voor procesproblemen van verschillende complexiteit. We leren u proces verbeteren met Lean. Standup’s, Kaizen events en een Lean projectaanpak worden hier uitgebreid uitgelegd en besproken.

In het vierde deel wordt Lean als Management filosofie behandeld. Hierin leren we nog meer van hoe Toyota de Lean filosofie en principes gebruikt om beter te managen.

Na afloop van de Lean training bent u in staat om de verspillingen binnen organisaties te herkennen en heeft u het gereedschap en de kennis om deze verspillingen aan te pakken. Maar belangrijker is dat u net zo enthousiast wordt als wij: proces verbeteren is leuk werk.

Wil je meer leren of heb je een vraag?

Vraag onze studiegids aan voor meer informatie.

  • DD slash MM slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Trainingen waar 'Lean Training' onderdeel is van het programma

Wilt u meer weten over Lean Training? Bezoek de product pagina's van de volgende trainingen...

Klik voor meer informatie over ons online trainingsaanbod of neem contact met ons op

Contact opnemen
Lees meer

Vraag de studiegids aan voor meer informatie over onder andere het gedetailleerde programma, voorbereiding, doelgroep en examinering.

Studiegids aanvragen