Eneco investeert in talent

Eneco investeert in talent en kiest al jaren voor The Lean Six Sigma Company

Eneco is actief in de energiesector en zet vol in op verduurzaming. Die groene koers is een van de redenen waarom Marlon Peters zich hier zo goed op haar plek voelt. In 2017 startte ze bij Eneco. In februari 2019 werd ze voor het Eneco Talentprogramma geselecteerd, samen met nog een vijftal andere collega’s waaronder Xiaoduo Wang die sinds 2009 aan boord is. Beiden zijn ze tegenwoordig Black Belt Lean Six Sigma gecertificeerd, het was een van de belangrijke pijlers onder het bredere tweejarige opleidingsprogramma. Ze stromen allebei per 1 april 2021 door naar nieuwe uitdagende functies binnen de organisatie.

Black Belt training was pittig, maar door de koppeling van theorie aan praktijk viel alles op zijn plek

Eneco laat al jaren medewerkers op basis van individuele behoefte Lean Six Sigma trainingen volgen bij The Lean Six Sigma Company. Voor het Talentprogramma – geïnitieerd door Frans van de Noort van de Raad van Bestuur – is er een Black Belt traject doorlopen door deze zes kandidaten van de tweede lichting. “Het is een unieke kans die we hebben gekregen en die hebben we ook allemaal met beide handen aangepakt,” verklaart Marlon.

“De trainingsdagen in de Van Nellefabriek waren uitermate leerzaam, maar ook zeer intensief. Zeker omdat je telkens vooraf heel wat hoofdstukken moest lezen en de theorie van Lean Six Sigma – beschreven in drie boekwerken – is soms best droge stof. Gelukkig wist Kees Bultink met al zijn ervaring dat te vertalen naar sprekende voorbeelden waardoor het bij iedereen goed kon landen. Hij was er voor onze vragen, niet alleen op de trainingsdagen maar ook wanneer wij met de theorie in de dagelijkse praktijk aan het werk gingen. Hij was dus naast onze trainer ook een persoonlijke sparringpartner die ons met raad en daad bijstond.”

Het Eneco Talentprogramma kent meerdere pijlers

“Lean Six Sigma heeft ons de noodzakelijke bagage gegeven om problemen methodisch doelgericht op te lossen,” zegt Xiaoduo. “Daar hebben we dagelijks profijt van. Daarnaast waren er persoonlijk leiderschapstrainingen, hebben we vanuit HR intervisies gehad, één-op-één coaching etc.”

De zes hebben een reis gemaakt

“Zo voelt het echt. We zijn twee jaar lang met elkaar opgetrokken, hebben met elkaar gelachen én gehuild, waardoor er een band is ontstaan voor het leven.”

In de afgelopen twee jaar hebben Marlon en Xiaoduo maar liefst vijf verschillende projecten (dus 10 in totaal) gedraaid. Dat varieerde van het verkorten van doorlooptijden en het reduceren van het aantal calls tot aan het creëren van standaarden. Sowieso moesten er twee projecten succesvol worden afgerond voor het Black Belt diploma.

“Daarbij ging je aan de slag op een andere afdeling waar je niet kon terugvallen op bekende werkmethodes,” legt Marlon uit. “Zelf het wiel uitvinden hoefde niet, maar je moest het wel zelf laten draaien. Het was een kwestie van in één keer heel veel ballen tegelijk hooghouden, maar we konden gelukkig terugvallen op elkaar.”

Ook voor de Raad van Bestuur hebben ze een project uitgevoerd. “Dan heb je dus te maken met hoog opdrachtgeverschap. We zitten middenin een transitie met een rolverandering waarbij we van intern gericht naar meer extern klantgericht gaan en Eneco naar het next level willen tillen. Dan is het fijn dat je met Kaizen, DMAIC en alle andere tools uit de gereedschapskist dergelijke projecten in goede banen kunt leiden.”

Als Black Belts begeleiden de twee intern ook Yellow Belts en Green Belts om zo de Lean Six Sigma olievlek te helpen verspreiden, want bij Eneco is men ervan overtuigd dat continuous improvement de gehele organisatie consequent vooruit helpt. “Dit opleidingstraject heeft een hoop energie gekost, maar je krijgt er ook een hoop energie van. En zo hoort het ook, want we werken niet voor niets bij een energiebedrijf,” besluit Xiaoduo lachend.

 

Wil je meer leren of heb je een vraag?

Vraag onze studiegids aan voor meer informatie.

  • DD slash MM slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vraag de studiegids aan voor meer informatie over onder andere het gedetailleerde programma, voorbereiding, doelgroep en examinering.

Studiegids aanvragen