Is sneller echt goedkoper?

Sneller goedkoper?

Onze klanten willen het niet sneller, ze willen het gewoon in één keer goed! Een vaak gehoorde uitspraak van managers die twijfelen over de keuze voor verbeterprojecten. Deze uitspraak vindt wellicht zijn oorsprong bij de intrinsieke motivatie om meer te verdienen, meer marge te maken. Veel managers zijn ook nog steeds van mening dat sneller alléén maar mogelijk is met méér mensen (en dus kosten). Dagelijks wordt bewezen dat het tegendeel waar is.

Sneller is goedkoper!

Hoe kan het nou zijn dat ik kosten bespaar wanneer ik mijn product of dienst sneller lever? In Lean Six Sigma projecten leren we dat we dan van een “push” systeem naar een “pull” systeem moeten groeien. We riskeren dan wel dat medewerkers soms zonder werk zitten en dat machines soms stilstaan.  Hoe kan dit nou kosten-effectiever zijn?

De verborgen fabriek

Het antwoord zit hem in de zogenaamde “verborgen fabriek”. Al die activiteiten die moeten gebeuren omdat we niet snel kunnen leveren en/of reageren. Het ontbreken van “reserve capaciteit” om extra’s, spoedjes op te vangen. Het leidt tot spoedorders, planningswijzigingen, escalaties, spoedzendingen, en veel (heel veel) overbodig overleg. Deze verborgen fabriek laat zich moeilijk uitrekenen, maar toch zijn er goed onderbouwde pogingen gedaan waarvan ik er graag een met u deel.

De “power of six” ruleforcost impact of leadtime reduction” biedt een prima handvat om de besparingen op voorhand in te schatten. Deze regel is ontwikkeld door Francisco Tubino van het “centre of Quick Response Manufacturing” en getest op vele projecten. Hieruit is gebleken dat de inschatting behoorlijk robuust is in de voorspelling. Dit heeft mij doen besluiten de regel te gaan gebruiken.

Wat bespaar ik als ik mijn producten of diensten sneller lever?

De formulesom mee te rekenen:

MR* (Leadtime ratio)      =  verwachte PLT (proces lead time) delen door huidige PLT
CR (Cost ratio)                  =  verwachte kosten delen door huidige kosten.

Rule of “power of six” MR = (CR)6

(*MR = Manufactoring Critical Path time ratio)

Rekenvoorbeeld:

Ik wil 10% besparen op de variabele kosten, met hoeveel moet dan de PLT worden verlaagd?

Antwoord: CR = 0,90 → MR = 0,906 → LR = 0,53 , en dit betekent dus dat een reductie van 47 % in doorlooptijd gewenst is. (grofweg: om 10% te besparen moet ik de doorlooptijd halveren).

Wat bespaar ik als ik mijn PLT met 75% kan reduceren (b.v. i.p.v. 20 werkdagen, slechts 5 dagen).

Antwoord: LR = 0,25 → CR = 0,251/6 → 0.79, dit betekent dus dat de besparing ca. 21 % bedraagt als ik de PLT met 75% kan reduceren.

 

Wil je meer leren of heb je een vraag?

Vraag onze studiegids aan voor meer informatie.

  • DD slash MM slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vraag de studiegids aan voor meer informatie over onder andere het gedetailleerde programma, voorbereiding, doelgroep en examinering.

Studiegids aanvragen