Verdiep u verder:

Hoe ECT maar liefst €296.000 per jaar bespaard dankzij Lean Six Sigma

ect-besparing-lean-six-sigma

Bij European Container Terminals (ECT) rijden Automatisch Gestuurde Voertuigen (AGV’s) rond om containers van de kade naar de zogeheten stack (stapel) te brengen. Dankzij Lean Six Sigma worden deze automatische processen verbeterd , met prachtige resultaten tot gevolg. We vertellen je graag meer over onze plan van aanpak en de opvolging hiervan.

Waar is verbetering mogelijk?

De AGV’s van het ECT rijden zelfstandig rond. Dit is mogelijk gemaakt door het softwaresysteem, dat een AGV rechthoekige oppervlakken laat ‘claimen’, ofwel opeisen. Die oppervlakken heten claimblokken en zorgen ervoor dat een AGV op een specifiek blok geen andere AGV tegenkomt. Deze blokken worden continu toegekend en vrijgegeven om de routes van de AGV optimaal te laten verlopen. In de praktijk blijkt dat er nog relatief veel ongewenste stops van AGV’s plaatsvinden, vanwege allerlei soorten obstakels. Dit leidt vervolgens weer tot verloren tijd en extra brandstofverbruik omdat een AVG na zo’n stop opnieuw moet optrekken. Een mooie ruimte voor verbetering dus! 

Doelstelling bepalen

Er wordt een nulmeting uitgevoerd van drie weken. Hieruit blijkt dat er gemiddeld 78 obstakels per uur voorkomen. Van hieruit wordt de doelstelling bepaald. Het gemiddelde aantal obstakels per uur moet met 50% verminderd worden. Met deze stip op de horizon gaat het team aan het werk.

Tijdens een brainstormsessie brengt het projectteam alle mogelijke oorzaken voor de obstakels in kaart. Dit wordt opgepakt aan de hand van een Ishikawa-diagram. Met deze Lean Six Sigma tool worden in vier stappen alle mogelijke oorzaken van het probleem, de obstakels, in kaart gebracht. De visgraat die daarbij ontstaat maakt visueel duidelijk welke oorzaken een hogere prioriteit hebben dan anderen. Op deze manier wordt het mogelijk om zowel in de breedte als in de diepte de mogelijke oorzaken te analyseren en vervolgens op te lossen. Nadat deze oorzaken waren gevonden en aangepakt zijn ze, voornamelijk binnen de software voor de AGV’s, geborgd 

Reductie van 76%

De beoogde doelstelling van 50% reductie in het aantal obstakels per uur wordt ruimschoots behaald. Uiteindelijk bedraagt de reductie maar liefst 76%! Dit resulteert in een jaarlijkse besparing van minimaal €296.000. Een fantastisch resultaat natuurlijk.    

Procesverbetering blijft altijd relevant 

Hutchison Ports ECT Rotterdam, zoals ECT voluit heet, is een van de grootste en vooruitstrevende container terminal operators in Europa. Het merendeel van de containers die bij de Rotterdamse Maasvlakte aankomen worden door het bedrijf verwerkt, onder anderen met behulp van de AGV’s. Door voor te lopen en te verbeteren blijft ECT zichzelf opnieuw uitvinden, met succes. Dit Lean Six Sigma project is daar een mooi voorbeeld van. Wil je ook zulke mooie resultaten bereiken met procesverbetering? Bekijk dan eens ons trainingsaanbod, dan gaan we daar samen voor zorgen!  

Wil je meer leren of heb je een vraag?

Vraag onze studiegids aan voor meer informatie.

  • DD slash MM slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vraag de studiegids aan voor meer informatie over onder andere het gedetailleerde programma, voorbereiding, doelgroep en examinering.

Studiegids aanvragen