Wat is een Green Belt?

Wat betekent Green Belt?

Binnen Lean Six Sigma worden vaktermen gehanteerd zoals ‘belts’. Je vindt de belts in elke kleur van het spectrum, maar wat geeft een belt aan? Belts zijn een indicatie van expertise. Ze geven aan op welk niveau iemand de Lean Six Sigma methodologie kan inzetten.

De Green Belt geeft aan dat een beoefenaar genoeg kennis en kunde bezit om zelfstandig projecten uit te voeren binnen de afdeling. Vanaf het niveau Green Belt mag worden verwacht dat de beoefenaar zowel kennis bezit over dagelijks verbeteren (Lean) als projectmatig verbeteren (Six Sigma).

Wat leer ik tijdens de Green Belt training?

Een goede Lean Six Sigma Green Belt training besteed aandacht aan topics zoals het DMAIC model, de PDCA cyclus, de 5 stappen van Womack, de 7+1 types van verspilling en meer. Ook komen tools zoals Value Stream Mapping, de Failure Mode & Effects Analysis (FMEA), Poke Yoke, en nog veel meer aan bod.

De kern van wat je leert is beweringen hard maken. Je leert verbeterkansen aan te wijzen en te benutten met behulp van data en feiten. Je werkt dus niet langer vanuit onderbuikgevoel. De kracht van onze Green Belt training is dat je ook een project uitvoert. Zo leer je onder begeleiding van een ervaren (Master) Black Belt je nieuwe kennis en vaardigheden in te zetten op de werkvloer.

Wat is een voorbeeld van een Green Belt project?

Green belt projecten lopen enorm uiteen. Want elk process dat gestandaardiseerd kan worden is te verbeteren. Een voorbeeld van een Green Belt project is het verkorten van de doorlooptijd van een procedure. Stel, het aanvragen van een vergunning duurt 2 maanden van begin tot eind. Als Green Belt neem je dit process onder de loep. Je achterhaalt waar de verspilling zich bevind, haalt deze uit het process en laat alleen de stappen met toegevoegde waarde intact. Dit is een voorbeeld van een Lean project.

Een Six Sigma project zou zich daarentegen richten op de kwaliteit van de process-output. Denk aan het verminderen van het aantal fout gedrukte vergunning, bijvoorbeeld door te zoeken naar de grondoorzaken achter de fouten. Nadat de grondoorzaken zijn gevonden, beoordeel je samen met je team waar de meeste winst te halen valt voor zo min mogelijke kosten. Hier rolt dan een pilot uit die de hele afdeling naar een nieuw niveau tilt.

Wat leveren Green Belt projecten op?

De opbrengsten van een Green Belt project zijn voor ons goed te voorspellen. Zeker na het coachen van duizenden studenten tijdens hun praktijkopdrachten. In het algemeen streven onze cursisten naar een projectopbrengst van ten minste 75.000. Deze opbrengsten kunnen in het volgende kwartaal al zichtbaar zijn- zelfs bij een eerste project. Projecten hebben namelijk een gemiddelde doorlooptijd van 3 tot 6 maanden. Voer je 2 tot 4 projecten per jaar uit, dan is een jaarlijkse besparing van 150.000-300.000 een heel realistische doelstelling.

Wel beïnvloedt de  Lean Six Sigma ‘volwassenheid’ van een organisatie vaak de doorlooptijd van een project. Wordt de methodologie al breed omarmd? Of ben je een grondlegger? In het algemeen leidt een hogere volwassenheid tot het sneller behalen van resultaten. Dat is ook wel de kracht van de methodologie; hoe meer mensen het kennen, hoe effectiever het wordt ingezet.

Verdien ik meer als Green Belt?

Het gemiddelde salaris van een Green Belt loopt uiteen, maar ligt in het algemeen boven het gemiddeld bruto inkomen in Nederland. Een Green Belt kan rekenen op een salaris tussen de €2.950 en €4.500 bruto per maand. Dit hangt uiteraard wel samen met meerdere factoren, zoals ervaring en senioriteit.

Doorgroeien binnen de Lean Six Sigma methodologie is tevens mogelijk. Zo is er de opleiding tot Black Belt. Black Belts duiken dieper in de materie en maken nog meer impact op de organisatie. Black Belts staan aan het hoofd van projecten, vervullen een full-time functie en werken vaak met meerdere afdelingen samen.

De wekelijkse agenda van een Green Belt

Over het algemeen besteed je als Green Belt ongeveer 20% van je tijd aan verbeterprojecten. Het is geen full-time baan, maar vervangt een deel van je bestaande werk. Als Green Belt kan je om deze reden processen aanpakken waar je ervaring mee hebt. Op deze wijze ben je dubbel zo doeltreffend.

Vanaf het niveau Green Belt wordt je rol eigenlijk tweeledig. Want naast persoonlijke projecten op de afdeling, is er ook de mogelijkheid om mee te doen aan Black Belt projecten. Dit zijn projecten waarbij meerdere afdelingen betrokken kunnen zijn. Lean Six Sigma kennis wordt dan gebundeld. Op deze manier kunnen projecten meer bereiken en zelfs de meest complexe problemen aanpakken.

Deze brede inzetbaarheid vraagt wel om specifieke vaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan managementvaardigheden, werk structureren,  doelgericht brainstormen met een team, betrokkenheid creëren en bedrijfsprocessen doorgronden. Om te verzekeren dat elke student deze vaardigheden bezit, komen deze onderwerpen en meer altijd tijdens de training aan bod.

Ik wil Green Belt worden

De volgende stap zetten en je laten opleiden tot Green Belt? Bekijk onze product pagina voor meer details en schrijf je in!

Wil je meer leren of heb je een vraag?

Vraag onze studiegids aan voor meer informatie.

  • DD slash MM slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vraag de studiegids aan voor meer informatie over onder andere het gedetailleerde programma, voorbereiding, doelgroep en examinering.

Studiegids aanvragen