Wat wordt er bedoeld met procesoptimalisatie?

Efficiëntie

Als Lean Six Sigma Master Black Belt ben je dagelijks bezig met het trainen en coachen van mensen die zelf processen willen optimaliseren. Het doel van procesoptimalisatie is om processen efficiënter te laten verlopen. Om dit te bereiken wordt er vaak een verbeterproject gestart. Naast efficiëntie is effectiviteit ook erg belangrijk. Je moet immers het juiste doen voor de klant. Op het moment dat je weet wie je klant is en wat de klant wil, kun je de processen ook effectiever maken door alleen dat te doen wat de klant wil.

Lean Six Sigma

De methodieken Lean en Six Sigma zijn uitermate geschikt om continu te verbeteren. Iedereen elke dag een beetje beter en projectmatig verbeteringen doorvoeren. Je stelt de klant centraal zodat je effectief kunt zijn en werkt samen om de processen slimmer in te richten zodat je snel kunt leveren, hoge kwaliteit hebt en dat tegen lage kosten.

De Lean gedachten kijkt naar alle activiteiten in processen en deelt deze in klantwaarde, bedrijfswaarde en verspilling. Procesoptimalisatie met Lean is het optimaliseren van processen door verspillingen uit processen te halen, bedrijfswaarde zo slim mogelijk in te richten en klantwaarde te verhogen. Indien je grotere en complexere problemen wilt aanpakken is de projectmatige aanpak van (Lean) Six Sigma zeer geschikt.

Rol Management

Iedereen kan elke dag werken aan het optimaliseren van processen. In praktijk zijn we vaak te druk om alle processen uit te voeren en blijft er geen tijd over om te verbeteren. Terwijl het aantal verspilling groeit in de processen en de efficiency daalt. Het is de taak aan leidinggevende om iedereen iedere dag tijd te geven om bezig te zijn met het verbeteren van processen. De tijd die je krijgt door het proces slimmer in te richten kun je gebruiken om aan de slag te gaan met de volgende verbetering.

Tijd om te verbeteren is een voorwaarde om te kunnen starten met procesoptimalisatie. Een essentieel onderdeel is het opleiden van verbeteraars, ieder op zijn of haar eigen niveau. Verbeteren begint bij het leren zien van verspillingen en deze te elimineren uit de processen.

Lean Six Sigma trainingen

Zou u ook aan de slag willen met het verbeteren van uw processen? Kijk dan of onze Lean, Green Belt of Black Belt trainingen iets voor u zijn. Voor meer informatie kunt u de studiegids aanvragen of contact met ons opnemen, we helpen u graag verder.

Wil je meer leren of heb je een vraag?

Vraag onze studiegids aan voor meer informatie.

  • DD slash MM slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vraag de studiegids aan voor meer informatie over onder andere het gedetailleerde programma, voorbereiding, doelgroep en examinering.

Studiegids aanvragen