€500.000 besparen door het uitvalpercentage te verminderen van een productieproces

Lean Six Sigma

Cursist Miklas Veenvliet heeft een Lean Six Sigma project gestart voor een productiebedrijf. Hier worden hoogwaardige materialen geleverd aan de bouwsector. De afdeling waar het project is uitgevoerd, levert halffabricaten aan een andere afdeling binnen het bedrijf. Deze afdeling produceert het eindproduct. In vergelijking met andere afdelingen zijn de productiekosten voor een halffabricaat hoog. Cursist Miklas Veenvliet is daarom aan de slag gegaan om de kosten voor het produceren van een halffabricaat te verminderen. Benieuwd hoe dit gegaan is? Je leest het in deze blog.

De doelstelling:

Om de kosten van het produceren van een halffabricaat te verlagen, moet het uitvalpercentage verminderen. Het uitvalpercentage was voorafgaand aan het project 6,8%. De doelstelling is om dit te halveren naar 3,4%. Dit kan een aanzienlijke kostenbesparing opleveren.

Het introduceren van Lean binnen de organisatie

In eerste instantie heeft cursist Miklas Veenvliet Lean geïntroduceerd. Dit heeft hij gedaan door stand up meetings te organiseren. Dagelijks is er door middel van een whiteboard sessie besproken wat de verbeterpunten zijn. Daarnaast wordt de voortgang hiervan wekelijks gewaarborgd via een control chart. Met deze tool kan er op basis van feiten gecontroleerd worden of er wel of niet moet worden ingegrepen tijdens een proces.

Brainstormsessies als tool om het uitvalpercentage te verminderen

Tijdens verschillende brainstormsessies zijn de oorzaken benoemt van het uitvalpercentage. Vanuit hier zijn afspraken gemaakt om verbeteringen door te voeren. Daarnaast wordt er nu maandelijks gebruik gemaakt van een meetsysteem. Vanuit hier kan de voortgang van de verbeteringen gemeten worden aan de hand van data.

Het resultaat:

Het uiteindelijke resultaat heeft ervoor gezorgd dat het uitvalpercentage is verminderd van 6,8% naar 4,3%. De verwachting is dat in de komende maanden het doel van 3,4% uitval wordt gerealiseerd. Na 8 maanden heeft dit Lean Six Sigma project een besparing van €500.000 opgeleverd. Een goed resultaat waar cursist Miklas Veenvliet trots op mag zijn.

Haalbare doelen stellen

Een belangrijke les die Miklas Veenvliet heeft geleerd is het stellen van de juiste doelen. Vooral de haalbaarheid van een project is hierin belangrijk. Daarnaast is het van belang dat er vanuit het hoger management genoeg steun is om het project tot een succes te maken. Alleen als dat ook daadwerkelijk het geval is kan een Lean Six Sigma project slagen.

Is Lean Six Sigma iets voor jou?

We willen Miklas Veenvliet feliciteren met het behaalde resultaat! Wil jij ook aan de slag met Lean Six Sigma en continu verbeteren? Bekijk dan eens het opleidingsaanbod op onze website en neem contact met ons op.

Wil je meer leren of heb je een vraag?

Vraag onze studiegids aan voor meer informatie.

  • DD slash MM slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vraag de studiegids aan voor meer informatie over onder andere het gedetailleerde programma, voorbereiding, doelgroep en examinering.

Studiegids aanvragen