Verspilling in een proces verminderen met Lean Six Sigma

Lean Six Sigma

Cursist Pieter van der Linden is werkzaam voor een grote verzekeraar. Deze verzekeraar heeft te maken leveranciers waar contracten mee worden afgesloten. In de situatie voorafgaand aan het project is er geconstateerd dat contractdata niet volledig wordt gebruikt, terwijl deze data wel relevant voor het proces is. De doorlooptijd bij het registreren van een nieuw ‘contract’ duurde voor het project ongeveer 2 maanden. Cursist Pieter van der Linden is aan de slag gegaan om dit te verminderen in combinatie met Lean Six Sigma. In deze blog lees je of dit gelukt is.

De voorbereiding van het project

De cursist heeft een heldere doelstelling voor het project: het proces in kaart brengen en vervolgens oplossingen bepalen om de contractregistratietijd te verminderen. Er is dan ook in eerste instantie gekeken naar de doorlooptijd en waarom deze langer is dan gewenst. De focus is gelegd op het invoeren van contracten in het systeem. Dit is een cruciaal onderdeel in het proces. Daarnaast wordt er gekeken naar hoe het aantal fouten in het systeem meetbaar kan worden gemaakt. Vanuit hier kunnen oplossingen eenvoudiger worden bepaald.

Een projectteam met verschillende specialismen

Voordat Pieter van der Linden daadwerkelijk aan de slag is gegaan, heeft hij een projectteam samengesteld. Dit is gedaan op basis van specialismen. Samen met het projectteam zijn ze aan de slag gegaan om het project succesvol te maken. Het projectteam heeft van Pieter van der Linden een introductie gehad, zodat iedereen over dezelfde informatie beschikt.

Oplossingen bepalen

Na de introductie is het proces daadwerkelijk in kaart gebracht. Tijdens verschillende sessies zijn de oorzaken van de lange doorlooptijd bepaald. Daarna heeft het projectteam een data-analyse uitgevoerd om het proces nog dieper in kaart te brengen. Hier zijn allerlei Lean Six Sigma tools voor ingezet. Vervolgens is er een meetregistratiesysteem opgesteld, waarmee het proces eenvoudiger in kaart kan worden gebracht. Vervolgens is er gekeken naar de volgorde van de processtappen en de werkwijze van medewerkers. Vanuit hier zijn oplossingen bepaald en doorgevoerd in het proces.

Verspillingen verminderd

De werkwijze van medewerkers is aangepast, waardoor er veel minder verspilling voorkomt in het proces. Daarnaast zijn overbodige processtappen geëlimineerd. In plaats van veel controlemomenten zijn medewerkers nu zelf verantwoordelijk voor verschillende onderdelen in het proces. Dit heeft geleid tot een flinke vermindering van de doorlooptijd. Daarnaast is er aandacht besteedt aan het aanleveren van data. Hierdoor is de kwaliteit van de het aanleveren van data verbeterd. Een resultaat waar cursist Pieter van der Linden tevreden over mag zijn!

Bekijk ons opleidingsaanbod

Wil jij net als cursist Pieter van der Linden een proces efficiënter inrichten met minder verspillingen? Bekijk dan eens onze Green Belt of Black Belt trainingen!

Wil je meer leren of heb je een vraag?

Vraag onze studiegids aan voor meer informatie.

  • DD slash MM slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vraag de studiegids aan voor meer informatie over onder andere het gedetailleerde programma, voorbereiding, doelgroep en examinering.

Studiegids aanvragen