Het aantal overboekingen bij het AMC verminderen met onze Black Belt cursist

Black Beltcursist, Petra Gooskens, doet veel inzichten op tijdens het Lean Six Sigma project voor het Universitair Medisch Centra in Amsterdam (AMC). Bij het AMC wensen ze namelijk een oplossing voor hun beddentekort. De oorzaak van het beddentekort is het aantal overboekingen. De processen bij de afdeling planning zijn dus toe aan verbetering, zodat het aantal overboekingen vermindert. Hierbij spelen het takenpakket van medewerkers en tijdschema’s een grote rol. Welke aspecten hebben invloed op elkaar en hoe kunnen we deze versterken? Tijdens het project krijgt Petra antwoordt op deze vragen. Na het project geeft de cursist een reflectie. Ze kijkt tevreden terug op het project en stelt dat het definiëren van het probleem belangrijk is tijdens de voorbereiding. Wil je weten welke leerpunten zij nog meer heeft opgedaan en wat het resultaat is van het project? Lees dan snel verder.

Het probleem beter begrijpen

De cursist start het project vanwege een belangrijk vraagstuk bij het AMC. Het AMC heeft namelijk behoefte aan een goede planning om het beddentekort te verminderen. Het is belangrijk dat deze bij iedere belanghebbende van het AMC duidelijk is. Het verheldert namelijk waarom zij hier baat bij hebben en waarom procesverbetering nodig is. Dit motiveert medewerkers en leidt tot het beter begrijpen van het probleem. Door middel van interviews met verschillende stakeholders brengt de cursist het proces zo goed mogelijk in kaart. Deze stakeholders bestaan uit afdelingshoofden van de oog- en KNO-afdelingen en verschillende leidinggevenden. “Hoewel dit extra tijd kost, vergroot dit de kans op succesvolle resultaten”, geeft Petra aan.

Het proces visualiseren

De cursist visualiseert het proces door het maken van een Value Stream Map (VSM). Voor een compleet beeld van het proces, gebruikt Petra input van de belanghebbenden. Ze vraagt verschillende planners op te schrijven wat ze dagelijks doen. Dit is voor hen een routine en is daarom een lastige taak voor sommigen. Door een samenwerking tussen de KNO-arts en de planners levert VSM waardevolle resultaten op. De cursist concludeert dat het belangrijk is Lean Six Sigma termen te vertalen naar de praktijk. Petra geeft als tip: “Gebruik de Lean Six Sigma tools als basis, maar durf af te wijken naar begrippen die aansluiten op je specifieke situatie”.

De medewerkers motiveren

Tijdens het project is het belangrijk dat belanghebbenden inzien waarom werkvormen worden gekozen. De cursist maakt de meerwaarde van het definiëren, meten en onderzoeken duidelijk. Dit zorgt ervoor dat de medewerkers gemotiveerd te werk gaan. Een heldere doelstelling is hierbij van belang. Samen steken zij hun tijd in het project en realiseren ze gewenste resultaten. Het aantal overboekingen is namelijk verlaagd van 11% naar 5%.

Welke inzichten doe jij op tijdens onze training?

Cursist Petra Gooskens haalt veel leerpunten uit de Black Belt training. In de toekomst kan zij haar leerpunten weer in de praktijk brengen bij volgende projecten. Het AMC is zeer tevreden met de goede resultaten. Ben je benieuwd welke nieuwe inzichten jij opdoet tijdens een van onze trainingen? Bekijk het trainingsaanbod en ontdek welke bij jou past.

Wil je meer leren of heb je een vraag?

Vraag onze studiegids aan voor meer informatie.

  • DD slash MM slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vraag de studiegids aan voor meer informatie over onder andere het gedetailleerde programma, voorbereiding, doelgroep en examinering.

Studiegids aanvragen