Lean Six Sigma bewijst zich nog steeds bij Gemeente Amersfoort

Organisaties zijn sterk in beweging als het gaat om procesverbetering. Een trend die ik niet snel meer zie overwaaien. Waarschijnlijk staat het bedrijf waarvoor jij werkt ook in het teken van veranderingen. Herken jij je in het moeten verbeteren van klantgerichtheid en het besparen van kosten? Dan kan Lean Six Sigma jou ook uitkomst bieden.

Op Blendle zie ik steeds vaker artikelen voorbij komen die gaan over Lean Six Sigma en kosten besparen. Organisaties die successen boeken met Lean Six Sigma weten dat kostenbesparing nooit doel op zich moet zijn. Wij leren je juist de kwaliteit van processen te verbeteren. Een logisch gevolg hiervan is wel dat er een kostenbesparing mee gepaard gaat. Als Master Black Belt bij The Lean Six Sigma Company houd ik me hier iedere dag mee bezig. Mijn doel is jou handvatten meegeven om daadwerkelijk resultaten te boeken. De Gemeente Amersfoort heeft deze ervaring gedurende zes jaar opgedaan.

Van klein beginnen met learning by doing traject tot grotere resultaten

De Gemeente Amersfoort heeft eind 2009 gekozen voor The Lean Six Sigma Company vanwege de waarde van de certificaten die wij uitgeven. Zij hebben destijds onze hulp gevraagd bij het efficiënter inrichten van hun processen. Mijn advies aan de Gemeente Amersfoort was om eerst klein te beginnen, met een bescheiden project om de methode zichzelf te laten bewijzen. De Lean Six Sigma methodiek is inmiddels goed ingeburgerd na een learning by doing traject. De gemeente heeft ondertussen ongeveer 50 verbetertrajecten doorlopen binnen verschillende afdelingen en teams. Deze zomer heeft Anne Brandse, Senior Projectmanager bij de Gemeente Amersfoort, met succes haar Black Belt training bij ons afgerond. Ik ben er trots op dat zij prachtige resultaten heeft geboekt door het toepassen van Lean Six Sigma. Haar verbetertraject richtte zich op de behandeling van de kapaanvragen.

Snellere doorlooptijd bij kapvergunningen

Gemeente Amersfoort behandelt ongeveer 500 kapaanvragen per jaar. Deze worden ingediend door de gemeente zelf, particulieren en derden. De afhandeling van al die vergunningen kon beter en daarom is Anne een Lean Six Sigma project gestart. Het doel? De looptijd verkorten en komen tot een eenduidig proces. Onder andere door een verbeterteam samen te stellen met vertegenwoordigers uit verschillende rollen, is het haar gelukt om de doorlooptijd van kapaanvragen sterk te verkorten.
“Voorafgaand aan het traject werd gemiddeld 24% van de kapaanvragen binnen drie weken afgehandeld. Binnen een paar maanden is dit percentage al gestegen naar 86%! De besparing die dit de Gemeente oplevert is 15.000 euro. Maar nog veel belangrijker dan de euro’s: vooral de burgers en andere indieners merken dit!” zegt Anne Brandse.

Gemotiveerde medewerkers door de kracht van de samenwerking

Anne vervolgt: “De Black Belt training bij The Lean Six Sigma Company heeft mij op persoonlijk vlak én de hele organisatie verder gebracht. En omdat de medewerkers bij het proces betrokken zijn, ontstaat er begrip voor elkaars werk. Er wordt nu beter over de grenzen van een eigen team gekeken. Het snel en doeltreffend realiseren van oplossingen geeft op die manier veel energie. De meeste afdelingshoofden zijn ook enthousiast geworden, omdat ze zien dat het iets oplevert. We maken nu op veel plekken de overstap van verbetertrajecten naar ‘permanent verbeteren’ in de lijn.”
De Gemeente Amersfoort gaat nog meer van dit soort projecten oppakken. En ook Anne gebruikt veel van haar tijd voor verbeterprojecten, want dat biedt echt toegevoegde waarde voor de Gemeente Amersfoort.

Meer informatie

Denk jij er ook aan om een Lean Six Sigma training te volgen? Of wil je juist meer weten over Lean Six Sigma in jouw branche? Schroom je dan niet om contact met ons op te nemen via 010 2222 860 of lees meer op onze website. Via de website kun je ook direct met ons chatten om je vragen te stellen.

Wil je meer leren of heb je een vraag?

Vraag onze studiegids aan voor meer informatie.

  • DD slash MM slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Klik voor meer informatie over ons online trainingsaanbod of neem contact met ons op

Contact opnemen
Lees meer

Vraag de studiegids aan voor meer informatie over onder andere het gedetailleerde programma, voorbereiding, doelgroep en examinering.

Studiegids aanvragen