Hoe het CTB haar patiënten beter helpt dankzij Lean Six Sigma

rooster-dmaic

Het Centrum voor Thuisbeademing, of CTB in het kort, heeft als doel ervoor te zorgen dat patiënten thuis beademd kunnen worden. In veel gevallen betekent dit dat die patiënten niet in het ziekenhuis hoeven te verblijven en in hun eigen omgeving kunnen zijn. Minimaal jaarlijks wordt bij beademde patiënten ’s nachts een meting uitgevoerd om de effectiviteit van de beademing te meten. Het komt daarbij voor dat een meting misgaat, waardoor deze opnieuw uitgevoerd wordt.Dit noemen we een first-time-not-right, ofwel FTNR situatie. Cursiste Chelly Roosekrans gaat aan de slag om hier, met behulp van Lean Six Sigma, verbeteringen in aan te brengen. In deze blog vertellen we je hoe zij te werk gaat. 

Het belang van een laag aantal FTNR gevallen 

Idealiter verloopt een proces altijd naar behoren en hoeft het nooit opnieuw. In de praktijk werkt het wel eens anders. Specifiek voor het CTB hebben de FTNR gevallen veel impact op andere processen. Veelal worden de resultaten uit een nachtelijke meting kort daarop besproken tijdens een bezoek aan een arts, of thuisbezoek van een verpleegkundige. Wanneer de meting niet lukt, moet deze opnieuw worden ingepland, evenals de afspraak met de arts of verpleegkundige. Omdat er regelmatig metingen opnieuw worden ingepland zit het rooster bovendien vol. Hierdoor kan een mislukte meting niet binnen één of twee dagen voor een herkansing gaan. Zo kunnen er situaties ontstaan waarbij de patiënt pas verder kan in het zorgtraject wanneer de nachtelijke meting is gelukt. Het belang van een laag aantal FTNR gevallen is dus groot, evenals de waarde van dit project! 

Werken vanuit de DMAIC-structuur 

Cursiste Chelly gaat systematisch te werk vanuit de DMAIC-structuur. DMAIC staat voor DefineMeasureAnalyzeImprove en Control. Door vanuit deze stappen naar de uitdagingen te kijken worden alle aspecten van het proces doorgelicht. Na het definiëren wordt er gemeten hoe het nu gaat en wat daar mogelijke oorzaken van zijn. Die resultaten worden geanalyseerd om verbetermogelijkheden te vinden. De verbetermogelijkheden worden vervolgens geïmplementeerd en geborgd, zodat het proces in de toekomst beter verloopt. Het CTB heeft er bijvoorbeeld in dit geval een KPI aan gekoppeld die wekelijks wordt gemeten, zo blijft de verbetering in stand. 

FTNR verlaging van 40% 

De inspanningen van Chelly en haar team leveren mooie resultaten op. Zo gaat het percentage FTNR metingen ruim 40% omlaag. Dit vertaalt zich naar een besparing in geld van €1.500 per maand. Bovendien zijn zowel de patiënten als medewerkers te spreken over de verbetering. Zij worden nu respectievelijk sneller geholpen en hebben een lagere werkdruk.  

Ook mooie resultaten behalen met Lean Six Sigma? 

Met Lean Six Sigma is het mogelijk om ieder proces te verbeteren, ongeacht sector, branche, bedrijfscultuur of doelstellingen. Benieuwd hoe dat voor uw organisatie voordelen op kan leveren? Neem dan eens een kijkje bij ons trainingsaanbod of neem contact met ons op voor meer informatie, we helpen je dan graag verder! 

Wil je meer leren of heb je een vraag?

Vraag onze studiegids aan voor meer informatie.

  • DD slash MM slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Klik voor meer informatie over ons online trainingsaanbod of neem contact met ons op

Contact opnemen
Lees meer

Vraag de studiegids aan voor meer informatie over onder andere het gedetailleerde programma, voorbereiding, doelgroep en examinering.

Studiegids aanvragen