Een beter én goedkoper proces dankzij Lean Six Sigma

Proces-verbetering-lean-six-sigma

Holst Centre focust zich met name op het ontwikkelen van draadloze sensortechnologie en flexibele elektronica. Die flexibele elektronica wordt onder anderen toegepast op displays, die gewoon blijven werken wanneer ze gebogen worden. Een erg mooi product dus! Dit product is de R&Dfase inmiddels ontgroeid, waardoor het tijd wordt voor een zogeheten pilot line. Hierbij worden meerdere prototypes ontwikkelt om zo de beste mogelijkheden voor een eindproduct te kunnen vinden en het geheel te kunnen testen. We vertellen je in deze blog graag hoe in dit proces, dankzij Lean Six Sigma, mooie verbeteringen worden aangebracht. Lees dus gauw verder.

 

Vaststellen doelen

Het produceren van de prototypes is vrij kostbaar. Het is daardoor belangrijk dat de prototypes goed werken. Een succesratio van 100% is hierbij niet mogelijk, maar wel een mooie waarde om naar te streven. Hier werd dan ook een verbetermogelijkheid in herkend. Een goed onderwerp voor het Black Belt traject waar cursist Auke Jisk Kronemeijer mee aan de slag is gegaan. De concrete doelstelling bestaat uit het verhogen van de opbrengst van fabricage en het verlagen van de kosten die prototypes van lage kwaliteit met zich meedragen. Deze doelstelling wordt weergegeven in het cijfer 0,5. Dit betekent dat de helft van de prototypes aan de eisen moet voldoen.

 

Lean Six Sigma tool inzetten

De belangrijkste Lean Six Sigma tool die Auke inzet om naar het einddoel toe te werken, was de Failure Mode and Effect Analysis (FMEA). Met deze analysetool wordt het mogelijk om de verschillende risico’s van een proces in kaart te brengen. De FMEAanalyse werd toegepast op het ontwikkelingsproces van de prototypes. Zo ontstaat er helder inzicht en overzicht met betrekking tot alle risico’s en hun gevolgen binnen het proces. Op deze manier kunnen Auke en zijn team ervoor zorgen dat de opbrengst van goede prototypes stijgt en de kosten van kwalitatief mindere prototypes worden gedrukt.

Bodem leggen voor continue verbetering 

Na de afronding van het project blijkt het doel ruimschoots behaald te zijn. De beoogde 0,5 is voorbijgestreefd en belandde op een mooie 0,62. In plaats van de helft is nu dus maar liefst 62% van de prototypes naar tevredenheid! Dit levert een besparing van maar liefst €200.000 op. 

Auke geeft zelf aan dat het werken met een data-gedreven methodiek erg goed aansluit op zijn R&D omgeving. Aan de hand van de ingezette Lean Six Sigma tools ontstaat er zo een helder pad naar verbeteringen. Die verbeteringen worden vervolgens geborgd voor de toekomst, waardoor Holst Centre een goede, vruchtbare bodem voor continue verbetering legt. Daarnaast behaaldt Auke zijn Black Belt certificaat, waarmee hij goed verder kan werken aan de continue verbeteringen.

Aan de slag met Lean Six Sigma

Wil je ook graag aan de slag met Lean Six Sigma om de processen van het bedrijf te verbeteren? In ons trainingsaanbod vind je verschillende cursussen zodat je op het juiste niveau kunt beginnen. Indien je daar vragen over hebt kan je ons altijd bereiken, we staan je dan graag bij! 

Wil je meer leren of heb je een vraag?

Vraag onze studiegids aan voor meer informatie.

  • DD slash MM slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vraag de studiegids aan voor meer informatie over onder andere het gedetailleerde programma, voorbereiding, doelgroep en examinering.

Studiegids aanvragen