Flow. Lean principe 3

Wat gebeurt er als u naar het ziekenhuis moet en een afspraak maakt bij de specialist? U maakt een afspraak die plaatsvindt over 3 weken. U ontvangt een bevestiging van de afspraak. U neemt de bus. U neemt plaats in de wachtkamer, meestal loopt het spreekuur iets uit. U wordt binnengeroepen door de specialist. U neemt plaats. De specialist neemt samen met u uw dossier/klacht door. U moet bloedprikken en een foto maken. Bloedprikken kan dezelfde dag, echter op een andere locatie in het ziekenhuis. Een foto maken gaat op afspraak. Hetzelfde proces start opnieuw.

Hier is duidelijk geen sprake van ‘Flow’!

Er is ‘Flow’ indien alle stappen in het voortbrengingsproces elkaar volgen zonder dat er wachttijden ontstaan, fouten worden gemaakt en zaken opnieuw moeten gebeuren. Iedere stap voegt waarde toe. ‘Flow’ staat synoniem voor continue doorstroming. We spreken van ‘Flow’ wanneer de goederen, diensten of materialen tijdens de productie als het ware door het proces stromen, iedere stap voegt waarde toe, zonder dat het ‘stilstaat’ (ligt te wachten voor de volgende bewerking).

‘The world of batch-and-queue’ (Womack)

‘Flow’ denken is niet intuïtief. Wij zijn opgevoed met het ‘massaproductie denken’. Als wij processen efficiënt willen inrichten, komen wij vrijwel altijd uit op ‘specialisatie’. Wij hakken het proces in delen, kopen grote machines, geven mensen specialistische taken, organiseren deze specia- listische taken in afdelingen, benoemen managers als afdelingshoofden, die we veelal afrekenen op lokale efficiëntie en we produceren in grote batches.

Let wel: Specialisatie is niet slecht – het is vaak wel de enige oplossing die wij hebben voor efficiënt werken.

Specialisatie kan leiden tot alle typen verspillingen. Voorbeelden zijn:

  • Grote machines, grote batches
  • Grote voorraden van grondstoffen, onderhanden werk en eindproducten
  • Veel transport van materialen en producten
  • Afdelingen die op eilandjes opereren – met KPI’s die vaak met elkaar in conflict zijn
  • Fouten worden vaak doorgegeven aan de volgende bewerkingsstap

Een ‘Flow-denker’ vraagt zich echter af; (1) Waarom duurt het verlenen van een vergunning voor een dakkapel bij de gemeente 10 weken? (2) Waarom is de uitslag van een bloedtest pas na een week bekend? (3) Waarom ben ik mijn espresso apparaat 2 weken kwijt als ik hem breng voor een service beurt?

‘Flow’ betekent dat processtappen worden verbonden zonder dat er tussenvoorraden of wachttijd ontstaat. ‘Flow’ betekent dat processtappen worden verbonden die anders onafhankelijk van elkaar opereerden. Als processtappen onderling worden verbonden, is er vaak sprake van beter teamwork, problemen worden direct duidelijk, snelle feedback over hick- ups in het proces en de druk om problemen op te lossen wordt groter.

Een bijkomend voordeel van ‘‘Flow’’ is dat het problemen zichtbaar maakt in de procesketen. In een productieproces dat ingericht is volgens de ‘‘Flow’’ principes moet je reageren op deze problemen. Wat maakt het uit als de productie twee uur stilvalt als we nog voor 5 weken voorraad hebben liggen in de magazijnen? Als wij een proces volgens de principes van ‘‘Flow’’ hebben ingericht, betekent twee uur stilstand in een productieprocesstap dat de hele fabriek stilstaat.

Flow als onderdeel van onze Lean trainingen

Zou u een training willen volgen waarin Flow één van de kernonderwerpen is? Bekijk of onze Lean Practitioner en Lean Leader trainingen iets voor u zijn. In onze studiegids kunt u meer informatie vinden over de lesprogramma’s, voorbereiding, doelgroep en examinering. Als u vragen heeft kunt u altijd contact met ons opnemen. We helpen u graag verder!

Wil je meer leren of heb je een vraag?

Vraag onze studiegids aan voor meer informatie.

  • DD slash MM slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vraag de studiegids aan voor meer informatie over onder andere het gedetailleerde programma, voorbereiding, doelgroep en examinering.

Studiegids aanvragen