Theory of Constraints (Bottleneck)

Theory of Constraints (TOC) is een managementfilosofie ontwikkeld door Eliyahu Goldratt. Deze methodologie richt zich op het identificeren en optimaliseren van de bottlenecks binnen een proces om de algehele doorstroming en prestaties te verbeteren. Het idee van bottlenecks is centraal in de TOC en wordt beschreven als de cruciale factor die de snelheid van het gehele proces beperkt.

Ontstaan

De grondlegger van TOC, Eliyahu Goldratt, introduceerde het concept aan het grote publiek met zijn boek “Het Doel” (1984), een businessroman waarin TOC op een toegankelijke manier wordt uitgelegd. Goldratt beschreef zijn inzicht in TOC onder andere via een ‘verhaal in het verhaal’, over het begeleiden van een groep jonge scouts, waar hij de rol van bottleneck in een proces herkende door te observeren hoe de langzaamste loper de aankomsttijd van de hele groep bepaalde. Verder gaat het hele boek over een fabrieksmanager die inzicht verkrijgt in hoe bottlenecks invloed hebben, en waarin hij o.a. van een oud natuurkunde leraar van hem leert hoe je in processen en output zou moeten denken.

Principes van TOC

  1. Identificeer de bottleneck: De eerste stap is het vaststellen van de activiteit binnen het proces die de doorstroming beperkt en daarmee de algehele prestaties van het systeem beïnvloedt. Dit kan vaak worden vastgesteld door te kijken naar tussenvoorraden, hoge werkdruk en chaotische situaties.
  2. Optimaliseer de capaciteit van de bottleneck: Het is essentieel om ervoor te zorgen dat de bottleneck optimaal presteert en er geen capaciteit verloren gaat. Dit betekent het voorkomen van onnodige stilstand door bijvoorbeeld het creëren van buffers en het minimaliseren van onderbrekingen.
  3. Stem alle processen af op de bottleneck: Aangezien de snelheid van de bottleneck de snelheid van het gehele proces bepaalt, is het belangrijk om alle activiteiten af te stemmen op de capaciteit van de bottleneck. Dit voorkomt overproductie en onnodige tussenvoorraden.
  4. Verbeter de bottleneck: Alle initiatieven binnen de organisatie moeten gericht zijn op het verbeteren van de bottleneck, aangezien alleen verbeteringen op de bottleneck de algehele doorvoer van het proces vergroten.
  5. Herhaal het proces: Het verbeteren van de bottleneck zal leiden tot het ontstaan van nieuwe bottlenecks. Daarom is het belangrijk om continu te blijven identificeren en verbeteren om de prestaties van het systeem te blijven optimaliseren.

Voorbeelden van Bottlenecks

Voorbeelden van bottlenecks kunnen variëren, van capaciteit van machines en betrouwbaarheid van apparatuur tot kennis van specifieke medewerkers en doorlooptijd van goedkeuringsprocessen. Deze bottlenecks beperken de doorvoer van het proces en beïnvloeden daarmee de algehele prestaties van het systeem.

Integratie met Lean en andere methodologieën

De principes van Theory of Constraints zijn nauw verwant aan de flowprincipes van Lean. De TOC-principes kunnen worden geïntegreerd met andere verbetermethodologieën, zoals Six Sigma, om organisaties te helpen hun processen te optimaliseren en hun concurrentievermogen te vergroten.
Theory of Constraints biedt een gestructureerde benadering voor organisaties om bottlenecks te identificeren, te optimaliseren en te verbeteren, wat leidt tot verbeterde doorstroming, efficiëntie en winstgevendheid.

Theory of Constraints als onderdeel van onze trainingen

TOC (Bottleneck) wordt behandeld tijdens onze Lean Practitioner, Lean Leader, Yellow Belt, Green Belt, Black Belt Dienstverlening en Black Belt Industrie trainingen.

Vraag onze studiegids aan voor meer informatie over deze trainingsprogramma’s.

Wil je meer leren of heb je een vraag?

Vraag onze studiegids aan voor meer informatie.

  • DD slash MM slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Trainingen waar 'Theory of Constraints (Bottleneck)' onderdeel is van het programma

Wilt u meer weten over Theory of Constraints (Bottleneck)? Bezoek de product pagina's van de volgende trainingen...

Vraag de studiegids aan voor meer informatie over onder andere het gedetailleerde programma, voorbereiding, doelgroep en examinering.

Studiegids aanvragen