De lat lag hoog, maar het Lean Six Sigma Masterclass Event van The Lean Six Sigma Company bleek een schot in de roos en het is nu al duidelijk dat het volgend jaar een vervolg krijgt. Op de editie van 2024, op woensdag 13 maart in het Fletcher Hotel in Nieuwegein, kwamen ruim 140 bezoekers af en dat betekende dat er in de voorbereiding op zeker moment zelfs een inschrijvingsstop gold. In 2025 een grotere zaal? “Dat behoort tot de opties,” reageert Casper de Man namens de organisatie, “maar te massaal moet het niet worden. Met een veel grotere groep mis je wellicht een stuk van de persoonlijke aandacht en interactie die deze dag juist zo uniek maakte.”
Er stonden acht masterclasses geprogrammeerd en alle deelnemers hadden vooraf aangegeven welke vier break-out sessies ze wilden bijwonen. Op de site van The Lean Six Sigma Company staat de inhoud van elke Masterclass beschreven, maar met zulke sterke keynotespeakers is het lastig kiezen. “Daarom sturen we de hand-outs van de presentaties na afloop aan de mensen toe zodat ze van alle 8 de presentaties – dus ook de 4 die ze hebben moeten missen – alles nog eens rustig na kunnen lezen.”
De dag stond in het teken van kennis delen, nieuwe inzichten opdoen en netwerken. Dat laatste kon tijdens de koffiepauzes tussen de presentaties, tijdens de riant verzorgde lunch en na afloop tijdens de afsluitende borrel.
Het dagprogramma in vogelvlucht:
Ronde 1
Katja Roters en Olivier Nieuwenhuizen, beiden van The Lean Six Sigma Company, verzorgden in twee aparte zalen de eerste twee masterclasses. Katja toonde in een proeverij dat Lean Six Sigma breed inzetbaar is en dus zeker niet alleen interessant is voor productiebedrijven, maar ook voor de overheid en de dienstensector. Olivier gaf op zijn beurt handvatten voor de succesvolle deployment van Lean Six Sigma; hoe kies je de juiste projecten die van waarde zijn voor de organisatie? Hier is de weg geplaveid voor verdieping!
Ronde 2
Stijn Jansen van Wienerberger had een steengoed verhaal en nam de zaal mee van theorie naar praktijk en toonde hoe je ervoor zorgt dat je ook echt resultaten haalt. Verbeterinitiatieven die in korte tijd hebben geleid tot een sterk verbeterde EBITA, een lagere CO2-uitstoot, minder afval én minder overuren. Cindy Weisscher (COO van Meijers Assurantiën) legde samen met Willem Pothoven van The Lean Six Sigma Company uit hoe je draagvlak creëert voor Continuous Improvement. Een feel good masterclass die hout snijdt!
Ronde 3
Floris van der Hulst (voorheen Global Process Excellence Manager bij Heineken en tegenwoordig Global Head of Manufacturing Excellence bij BioMar) vertelde hoe je een Continuous Improvement organisatie creëert en uitbouwt. Marleen Geuzebroek van RWE Generation deelde haar ervaring in effectief leiderschap als bijdrage voor het creëren en behouden van draagvlak voor Continuous Improvement en zoomde in op de belangrijke rol van het management. Hier krijgt iedereen energie van!
Ronde 4
Dennis Ploegmakers en René Smeets van Ayvens vertelden hun succesverhaal – ze bespaarden maar liefst 22 miljoen door wereldwijd vol in te zetten op Lean Six Sigma – en hoe dat kopieerbaar is. Jan Maas en Margret Vasconcellos van Stedin schetsten hoe je Lean Six Sigma in je organisatie kunt implementeren. Zij gaven inzicht in cruciale onderdelen, zoals het creëren van draagvlak, het bepalen van de juiste richting en het meten van successen en de effectiviteit. Voordoen, samen doen, zelf doen én alert blijven!
Het is een (te) beknopte beschrijving van wat er deze dag allemaal de revue passeerde, maar in grote lijnen geeft het aan welke bakens er zijn gezet én verzet en hoe er door koers te houden gestuurd is op het behalen van doelen.
Alle sprekers hebben heel wat titels achter hun naam en stuk voor stuk hebben ze hun sporen verdiend bij spraakmakende bedrijven. Ze zijn (Master) Black Belt en weten hoe het is om mensen en organisaties in beweging te krijgen, en die kennis werd deze dag gedeeld om anderen te inspireren en op weg te helpen.
Na de laatste masterclasses, was er nog een toegift. Een drietal, nog maar kort geleden, gecertificeerde specialisten pitchte op het podium in de grote zaal hun project. Matthijs Reinink van Kramp, Vincent Buseke van Odido en Myla Beerenkamp van Transavia lieten zien dat Lean Six Sigma voor hen zeker niet slechts boekenwijsheid is. Zij deelden hun projectervaringen en hoe er met de opgedane kennis in korte tijd meetbare successen zijn geboekt. Wie weet zien we ze terug op het volgende masterclass event, hetzij als bezoeker, of als keynotespeaker.
Tevreden reacties alom, zo bleek wel tijdens de afsluitende netwerkborrel. Het was een dag vol inspiratie waar veel nieuwe inzichten zijn opgedaan en waardevolle contacten zijn gelegd. Ook de verzorging werd geprezen en met name de handgemaakte cupcakes oogstten lof en dat is niet verwonderlijk want die zijn dus serieus door een bakker met een Black Belt titel op zak gemaakt. Na afloop ging iedereen naar huis met een gesigneerd boek van schrijver/dichter Frank Vester die deze dag als gastheer aan elkaar praatte. Op naar volgend jaar en omdat wij altijd bezig zijn met continuous improvement; de editie van 2025 wordt nog beter!
Vraag de studiegids aan voor meer informatie over onder andere het gedetailleerde programma, voorbereiding, doelgroep en examinering.
Studiegids aanvragen