Verbeterbord

Binnen Lean Six Sigma zijn verbeterborden onlosmakelijk verbonden met het begrip van stand-ups. Stand-ups worden gedaan aan de hand van een verbeterbord om procesproblemen in kaart te brengen en direct acties uit te zetten.

In de basis is een stand-up dat je met je team bij een bord staat om de dagdagelijkse zaken te bespreken en te kijken waar je tegen aan loopt. In feite is een stand-up een kortcyclisch werkoverleg waar je actief staat en communiceert.

Stand-up en andere synoniemen

In de praktijk kom je veel andere benamingen voor een stand-up tegen, zoals verbeterbordsessie, dagelijks productieoverleg of Lean-bord. De term Stand-up wordt ook gebruikt buiten de context van Lean Six Sigma en verbeterborden, zoals bijvoorbeeld bij Scrum. De essentie blijft hetzelfde, namelijk het kortcyclisch staand overleggen van belangrijke zaken.

Wanneer kan je stand-ups en verbeterborden gebruiken?

Stand-ups en verbeterborden kunnen toegepast worden in de industrie, productie, overheid, eigenlijk overal. Er is geen sector of context waarin Stand-ups geen toegevoegde waarde kunnen hebben, zolang het maar gaat om samenwerking tussen mensen.

De stand-up is een middel om iedereen iedere dag te helpen om verspillingsvrij hun werk uit te kunnen voeren. Dit betekent dat als je ergens tegen aanloopt, in de letterlijke of spreekwoordelijke zin, dan wil je dit bespreekbaar maken en actie uitzetten om het te verbeteren.

Stand-ups in een dynamische omgeving

Processen zijn continu onderhevig aan veranderingen door innovatie. Zoals je weet verandert de wereld om ons heen constant. Ontwikkelingen in technologie, maar ook in cultuur en omgeving zorgen ervoor dat organisaties zich continu moeten aanpassen. Dit betekent dat je op teamniveau mee moet bewegen door je processen continu aan te passen.

Problemen en verspillingen kan je het best oplossen door ze zo snel mogelijk aan te pakken en niet te wachten tot ze groot genoeg zijn geworden voor een werkoverleg of zelfs een projectmatige aanpak. Stand-ups helpen om dagelijkse procesverstoringen te signaleren en meteen actie uit te zetten zodat het zo snel mogelijk opgelost wordt. Zo blijft een klein probleem klein.

In dit tijdperk van automatisering en digitalisering is er steeds minder menselijke interactie. Communicatie vindt veelal plaats via digitale kanalen zoals e-mail, chat en systemen. Menselijke interactie is echter de sleutel tot het vergroten van je probleemoplossend vermogen. Dit wil je niet in lange werkoverleggen doen, maar dagdagelijks in korte stand-ups.

Naast het feit dat een Stand-up je helpt om procesproblemen in de kiem te smoren en samenwerking te bevorderen, heeft deze methode ook andere voordelen.

Voor wie zijn stand-ups en verbeterborden toepasbaar?

Als manager of teamleider krijg je gedurende de dag veel vragen. Dit hoort er natuurlijk bij, maar onderbreekt wel de werkzaamheden. Door dagdagelijks stand-ups te doen zorg je ervoor dat deze vragen op een vast moment op de dag plaatsvinden. Dit is voor zowel de leidinggevende als het team erg fijn.

Het centraliseren van hulpvragen en procesverstoringen geeft direct overzicht van wat er speelt binnen het team. Daarnaast geef je gelijk aandacht aan de medewerkers zodat ze zelfstandig hun werk kunnen doen.

Verbeterborden in onze trainingen

Het verbeterbord is een vast onderdeel in al onze Lean, Green Belt en Black Belt trainingen. Ook hebben wij samen met ons zusterbedrijf The Productivity Company een online stand-up en verbeterbordencursus ontwikkeld waarin wij specifiek op dit onderwerp ingaan.

Vraag de studiegids aan voor meer informatie over deze trainingen of neem contact met ons op. We helpen u graag verder!

Verbeterbord template

Verbeterbord

Wil je meer leren of heb je een vraag?

Vraag onze studiegids aan voor meer informatie.

  • DD slash MM slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Trainingen waar 'Verbeterbord' onderdeel is van het programma

Wilt u meer weten over Verbeterbord? Bezoek de product pagina's van de volgende trainingen...

Vraag de studiegids aan voor meer informatie over onder andere het gedetailleerde programma, voorbereiding, doelgroep en examinering.

Studiegids aanvragen