Willem van der Does

Willem van der Does

Black Belt

Willem is een zeer ervaren Finance professional – al vanaf 1983 werkzaam in het vakgebied van Finance – met een sterke affiniteit met ICT en Operationele processen en sinds 2015 Black Belt Six Sigma. Vooral binnen Finance vakgebied zijn de toepassingen van Lean en Six Sigma nog maar in het beginstadium. Heel verrassend eigenlijk omdat Finance heel erg afhankelijk is van correcte data.

Hoe heb ik lean six sigma leren kennen?

Sinds ik in 1996 ben begonnen als zelfstandig interim manager heb ik mij toen door mijn studie MBA verdiept in Total Quality Management als prikkel om ook financiële processen kwalitatief te verbeteren. Al snel begreep ik dat een financieel proces een onderdeel vormt van een proces Flow. Als er ergens in het proces data niet eensluidend en consistent wordt verwerkt, heb ik als financieel verantwoordelijke onduidelijke uitkomsten die ik moet gaan uitzoeken en corrigeren. Sinds 2011 ben ik erg geïnteresseerd geraakt in Lean om verspilling in de processen tegen te gaan. De klant – en wat hij bereid is hiervoor te betalen – kan namelijk ook heel goed worden vertaald naar een interne klant of aandeelhouder. Bij Imtech Nederland heb ik in 2015 voor het eerst kennis mogen maken met Six Sigma. Deze methodiek heeft als doel het realiseren van foutloze processen waardoor, in het geval van Imtech, financiële (stuur)data direct bruikbaar was voor analyses en rapportages en er een aanzienlijke verbetering werd gerealiseerd van het werkkapitaal. Omdat bij Imtech Six Sigma veel projecten werden ingezet om het werkkapitaal te verbeteren heb ik Six Sigma vooral leren kennen vanuit de Finance discipline.

Mijn achtergrond

Ik ben sinds 1999 in het bezit van mijn MBA via de Business School Nederland en ik heb Verandermanagement gedaan via de Radboud Universiteit. Sinds 1983 ben ik werkzaam en geweest in loondienst en sinds 1996 ben ik actief als zelfstandig interim manager. Vanaf die tijd ben ik regelmatig actief geweest als CFO/FD bij grote organisaties zoals onder andere Bison International, TUI, Aegon, HBG, Essent, BAM en Imtech. De interim opdrachten waren altijd Financieel gericht – vaak het weer in Control krijgen van organisaties – en het realiseren van procesverbetering binnen de Finance discipline. Het grote voordeel om al die jaren als interim manager actief te zijn geweest is dat je in heel veel keukens kan en mag kijken en met veel veranderprocessen bezig kan zijn.

VISIE OP LEAN SIX SIGMA FINANCE

Waarom willen we kwaliteitsprogramma’s zoals Lean en Six sigma gaan gebruiken binnen Finance?

  • Indien we 24/7 betrouwbare stuurinformatie willen hebben dienen we betrouwbare, consistente, relevante en tijdige data tot onze beschikking te hebben. Correct ingerichte Master Data en foutloze geautomatiseerde processen zorgen voor deze transactiedata. Om Master Data en processen foutloos te laten verlopen is Six Sigma onontbeerlijk.
  • Alle processen die financiële data tot gevolg hebben moeten zo foutloos mogelijk worden ingericht. Dus niet alleen de sec financiële processen zoals Account Payable, Account Receivable etc. maar het gehele O2C en P2P proces. Deze processen mogen/moeten niet alleen vanuit Finance foutloos worden gemaakt dus is een multidisciplinaire aanpak noodzakelijk met Six Sigma technieken.
  • Finance is vaak het rioolputje. Als er in de operationele processen zaken niet goed zijn ingericht leidt dit vaak tot verkeerde data in de rapportages van Finance, Garbage in is Garbage out.
  • Om alle kritieke processen nauwlettend te volgen zijn foutloze processen met goed ingerichte KPI’s noodzakelijk. Op die manier kan Risk Management heel effectief zijn.
  • Kostenbesparing: indien het uitzoekwerk en correcties worden vermeden, scheelt dit 20% tot 40% van de operationele kosten. Dus kan hetzelfde werk met minder mensen of meer werk (analyses) worden gedaan met dezelfde hoeveelheid mensen.
  • Six Sigma is een cijfermatige methode welke prima aansluit bij de denkwijze van Financials

Laatste berichten

Lees de laatste blog berichten van Willem van der Does.

Klik voor meer informatie over ons online trainingsaanbod of neem contact met ons op

Contact opnemen
Lees meer

Vraag de studiegids aan voor meer informatie over onder andere het gedetailleerde programma, voorbereiding, doelgroep en examinering.

Studiegids aanvragen