Het elimineren van voorraadverschillen met Lean Six Sigma

Lean Six Sigma

De Lean Six Sigma cursist is werkzaam bij een bedrijf waar ze veel producten op voorraad hebben. Het doel van de cursist en het bedrijf is om de voorraadverschillen zo laag mogelijk te houden. De voorraadverschillen waren voorafgaand aan het project 87% op de totale voorraad. Het doel van de cursist is om dit percentage te verminderen naar maximaal 1% van de totale voorraad. Ben je benieuwd of de cursist dit aan de hand van een Lean Six Sigma project voor elkaar heeft gekregen? Je leest het in dit blogartikel.

Een nulmeting uitvoeren en een projectteam samenstellen

Het Lean Six Sigma project heeft 3 maanden geduurd. Aan het begin van dit project zijn iedere dag de voorraadverschillen geregistreerd. Daarnaast is er een projectteam samengesteld. Dit team is op basis van verwachtingen samengesteld. De verwachting is namelijk dat er op ‘de vloer’ de meeste mogelijkheden tot verbetering zijn. Daarbij zijn er ook projectleden van de IT-afdeling. De verwachting is namelijk dat er ook in het systeem verbeteringen worden doorgevoerd.

Verbeteringen waarborgen door duidelijke werkinstructies

Tijdens het Lean Six Sigma project zijn iedere dag de voorraadverschillen geanalyseerd. Daarbij is de oorzaak van ieder verschil gedefinieerd. Alle voorraadverschillen zijn inclusief uitleg van de gevolgen, met alle betrokkenen gedeeld. Daarna zijn er op basis van de oorzaken verbeteringen doorgevoerd. Deze verbeteringen worden gewaarborgd door duidelijke werkinstructies, visueel management en Poka Yoke. Poka Yoke is een tool die wordt gebruikt om processen op een dusdanige manier in te richten dat het maken van fouten bijna onmogelijk is.

€19.000 besparen en bijna geen voorraadverschillen meer

Het resultaat van het project is dat de voorraadverschillen van de totale voorraad nog maar 0,07% zijn. Dit heeft in 3 maanden een besparing van €19.000 opgeleverd. De doelstelling is dan ook ruimschoots behaald.

De lessen die de cursist heeft geleerd:

Een belangrijke les die de cursist heeft geleerd is dat oorzaken van een probleem in een onverwachte hoek kunnen liggen. Ook al kan dit onwaarschijnlijk lijken. Het onderzoeken van alle data kan daarbij ook voor verrassende uitkomsten zorgen.

Ga ook aan de slag met Lean Six Sigma

We willen de Black Belt cursist feliciteren met het behaalde resultaat. Wil jij ook voorraadverschillen elimineren aan de hand van Lean Six Sigma? Of zijn er andere verbeteringen mogelijk binnen jouw organisatie? Bekijk dan eens het opleidingsaanbod van The Lean Six Sigma Company. Er zijn opleidingen beschikbaar voor ieder niveau.

Wil je meer leren of heb je een vraag?

Vraag onze studiegids aan voor meer informatie.

  • DD slash MM slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vraag de studiegids aan voor meer informatie over onder andere het gedetailleerde programma, voorbereiding, doelgroep en examinering.

Studiegids aanvragen