Een proces meetbaar maken met Lean Six Sigma

Lean Six Sigma

Vanwege de wet- en regelgeving is Eneco verplicht om consumenten op de hoogte te stellen over de aansluit- en transportovereenkomst (ATO). Dit moet gebeuren bij een verhuizing en inhuizing. Bij de meting kan er worden nagegaan of iedere consument ook daadwerkelijk de ATO ontvangt. Voorafgaand aan het project was dit nog niet het geval. Daarom is cursiste Melanie van Leeuwen aan de slag gegaan om een proces te realiseren waarbij volledige meting plaatsvindt over de verzonden ATO’s. Nieuwsgierig hoe ze dit gedaan heeft? Je leest het in deze blog!

100% van de consumenten moet een ATO ontvangen

Het doel van het project is om volledig inzicht te krijgen over welke ATO’s wel en welke niet verzonden zijn. Om dit te bereiken moet het proces verbeteren. De doelstelling is uiteindelijk dat 100% van de consumenten die verhuizen of inhuizen de ATO ontvangen.

De juiste data verkrijgen door een goed team samen te stellen

Om het doel te bereiken heeft cursist Melanie van Leeuwen een aantal belangrijke stappen gezet. In eerste instantie is er een team samengesteld van alle betrokkenen. Dit team bestaat uit medewerkers van backoffice, frontoffice en functioneel beheerders. Afdeling backoffice is verantwoordelijk voor de data van de ATO. De afdeling frontoffice heeft zicht over hoe de data binnenkomt. Daarnaast is functioneel beheer toegevoegd aan het team om te kijken hoe de data gecodeerd wordt in het systeem.

De oplossing:

Na het samenstellen van het team is er een onderzoek geweest naar het huidige proces. Hier is de tool Value Stream Mapping (VSM) voor gebruikt. Dit is een belangrijke tool om verspilling en niet-waarde-toevoegende activiteiten te definiëren in een proces. Hieruit is gekomen dat er nog niet voldoende kennis aanwezig is binnen de verschillende afdelingen over de ATO. Daarom is er een handeling in het proces geïmplementeerd waardoor de uitval in het proces direct kan worden opgepakt. De teams die betrokken zijn in het proces, zijn uitgebreid geïnformeerd over deze nieuwe handeling.

Een goed resultaat!

Door deze oplossing te implementeren in het proces, is ook de kennis vergroot bij de verschillende afdelingen over de ATO. Daarnaast is er nu een continue monitoring op het proces. Dit was het uiteindelijke doel voorafgaand aan het project. Een mooi resultaat!

De lessen die cursist Melanie van Leeuwen heeft geleerd

Cursiste Melanie van Leeuwen heeft een aantal belangrijke lessen geleerd tijdens dit project. Zo heeft ze geleerd dat het stapsgewijs aanpakken van een project erg belangrijk is. Daarnaast is het goed om mogelijke ideeën altijd te toetsen op basis van metingen. Hierdoor kan men erachter komen of een bedachte oplossing ook echt resultaat geeft.

Wil jij ook aan de slag met Lean Six Sigma?

Wij feliciteren cursiste Melanie van Leeuwen met het behaalde resultaat! Wil jij ook een proces verbeteren binnen jouw bedrijf en aan de slag gaan met Lean Six Sigma? Bekijk dan eens alle mogelijkheden op onze website en neem contact met ons op. We hebben cursussen op alle niveaus!

Wil je meer leren of heb je een vraag?

Vraag onze studiegids aan voor meer informatie.

  • DD slash MM slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vraag de studiegids aan voor meer informatie over onder andere het gedetailleerde programma, voorbereiding, doelgroep en examinering.

Studiegids aanvragen