Verdiep u verder:

Een voldoende halen op school met Lean Six Sigma

Lean Six Sigma

De cursiste is werkzaam bij een Hogeschool in België. Tijdens het Lean Six Sigma project wil de hogeschool het slagingscijfer van het vak ICT Skills 2 verhogen. In vergelijking met andere vakken, ligt het slagingscijfer van dit vak lager. De doelstelling is dan ook om het slagingscijfer van 31,84% te verhogen naar 45%. Benieuwd hoe dit gegaan is? In deze blog lees je het volledige praktijkverhaal.

Een ambitieuze doelstelling

De doelstelling is ambitieus. Het slagingscijfer is namelijk afhankelijk van meerdere factoren welke moeilijk beïnvloedbaar zijn. Dit zijn factoren zoals: studiegedrag en de thuissituatie. De cursiste is met veel enthousiasme aan de slag gegaan en heeft direct een projectteam samengesteld. Dit projectteam bestaat uit verschillende stakeholders: studenten, docenten en administratief medewerkers.

Wanneer dit project slaagt brengt dit een aantal voordelen met zich mee:

  • Tevredenheid bij docent en student
  • Verlaagde werklast
  • Snellere doorlooptijd student
  • Diplomabonus per student

De aanpak:

Met deze voordelen in het achterhoofd is het projectteam aan de slag gegaan. Eerst is er gekeken naar bestaande data. Daarnaast hebben diverse docenten examens tegen het licht gehouden. Waar nodig zijn deze verbeterd. Vanuit hier zijn volgende stappen gezet om het gehele proces te verbeteren. Vervolgens zijn er oorzaken en oplossingen bepaalt aan de hand van historische en nieuwe data. Om de kwaliteit van de verbetering in de toekomst te kunnen waarborgen, wordt er gebruik gemaakt van een control plan en control charts.

Een resultaat welke voorbij gaat aan de doelstelling

Nu de verbeteringen zijn geïmplementeerd, zijn er uitstekende resultaten behaald. Het Lean Six Sigma project heeft ervoor gezorgd dat er nu een slaginspercentage van 46,33% is voor het vak ICT Skills 2. Dit percentage is hoger dan de doelstelling die vooraf is gesteld van 45%. Een resultaat waar de cursiste trots op kan zijn!

Welke lessen heeft de cursist geleerd?

De cursiste heeft een aantal belangrijke lessen geleerd tijdens het Lean Six Sigma project. Het project per fase benaderen is een les die ze niet snel zal vergeten. Daarnaast is het belangrijk om niet op de feiten vooruit te lopen en ook dit project is gebleken dat data onmisbaar is.

Is Lean Six Sigma ook iets voor het bedrijf waar jij werkzaam bent?

Wil jij ook continu verbeteren? The Lean Six Sigma Company leidt je graag op. Bekijk daarom ons uitgebreide opleidingsaanbod en neem contact met ons op!

Wil je meer leren of heb je een vraag?

Vraag onze studiegids aan voor meer informatie.

  • DD slash MM slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vraag de studiegids aan voor meer informatie over onder andere het gedetailleerde programma, voorbereiding, doelgroep en examinering.

Studiegids aanvragen