Het management is de bottleneck

Traditioneel gezien staat management gelijk aan leiderschap en innovatie, maar volgens Toyota staat management voor verbeteren. Toyota Kata is een managementsysteem dat verschillende teams binnen een organisatie dezelfde richting geeft, zodat de gestelde doelen gezamenlijk bereikt kunnen worden.

Er zijn vier stappen van de verbeter-Kata;

  • Definieer een visie (ultieme doel / True North),
  • Begrijpen van de huidige situatie,
  • Vastleggen van volgende doel-toestand,
  • Identificeren van obstakels die in de weg staan van het bereiken van het volgende doel en gebruiken van Plan Do Check Act (PDCA) om deze obstakels te overwinnen. PDCA staat voor snelle experimenten doen en is onderdeel van de Kata.

Het succes van Toyota is niet bereikt door perfecte beslissingen of een perfect gepland proces. Het succes wordt veroorzaakt door het continu zetten van kleine stapjes in de goede richting. De route wordt onderweg bepaald door allerlei kleine PDCA leer-cycli.

Kata is iets wat je moet oefenen

De verbeter-kata kan gezien worden als een routine, iets wat we moeten oefenen onder leiding van een coach, totdat het tot de dagelijkse werkzaamheden van onze medewerkers behoort. Verbeteren, het uitvoeren van de verbeter-kata, is dan een ‘tweede natuur’ geworden. De taak van het management is erop toezien dat de verbeter-kata goed wordt toegepast door iedereen die een uitdaging of probleem heeft die hij/zij moet overwinnen. Toyota ziet management als een synoniem voor verbeteren.

Kata gaat over de next target condition

Hoe beter we de huidige situatie in kaart hebben, hoe beter we de doeltoestand kunnen bepalen. We besteden geen tijd aan discussies of het ultieme doel wel of niet te halen is. We besteden tijd aan het bepalen van de volgende stap (next target condition) en de obstakels (hurdles) die ervoor zorgen dat we de volgende doel-toestand (next target condition) niet halen. Hoe beter deze beschreven is, hoe beter we de obstakels kunnen identificeren en hoe succesvoller we zullen zijn.

Interessant? Vraag meer informatie over de Lean practitioner training; de vervolgtraining op Lean thinking.

Wil je meer leren of heb je een vraag?

Vraag onze studiegids aan voor meer informatie.

  • DD slash MM slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Klik voor meer informatie over ons online trainingsaanbod of neem contact met ons op

Contact opnemen
Lees meer

Vraag de studiegids aan voor meer informatie over onder andere het gedetailleerde programma, voorbereiding, doelgroep en examinering.

Studiegids aanvragen