Ishikawa diagram

Het Ishikawa diagram staat ook wel bekend als het visgraatdiagram en is ontwikkeld door Kaoru Ishikawa. Hij was destijds werkzaam bij de bekende Kawasaki Heavy Industries in Japan. In deze blog lees jij alles wat je over het Ishikawa diagram moet weten. Wat het precies is, waar je het voor kunt gebruiken en met welk doel. Het is een oud diagram die in het dagelijkse bedrijfsleven nog veel gebruikt wordt. Je kunt uitgebreid inzicht krijgen op nieuwe kansen en problemen. Dit is voor ieder bedrijf belangrijk.

Wat is het Ishikawa diagram?

Het Ishikawa diagram is een hulpmiddel wanneer je analyses wilt uitvoeren. Het is een handige  tool om inzicht te krijgen in factoren zoals problemen en het oplossen van deze problemen. In het diagram worden duidelijk potentiële oorzaken weergegeven van problemen die kunnen ontstaan of die er al zijn. De een noemt het ook wel het visgraatdiagram, omdat het diagram lijkt op een visgraat. De ander noemt het ook wel het oorzaak gevolg diagram, omdat dit achterhaalt wordt met het diagram.

Wat kun je ermee?

In eerste instantie is het ishikawa diagram ontworpen om productieprocessen en de bijbehorende kwaliteitscontrole te verbeteren. Tegenwoordig wordt het diagram ook in veel andere sectoren gebruikt. Met het ishikawa diagram kun je uitvoerig een oorzaak-gevolg analyse uitvoeren. Hiermee schets je duidelijk de oorzaken van de problemen. Nadat je weet wat de oorzaken van de problemen zijn, kun je de problemen oplossen. Veel bedrijven komen er vaak achter dat een groot aantal factoren van invloed zijn op het werkproces. Door dit aan te passen wordt het werkproces verbeterd wat uiteindelijk zorgt voor een betere customer journey en voor meer winst voor het bedrijf zelf.

Hoe ziet het Ishikawa diagram eruit?

Zoals eerder benoemd, is het onderscheiden van oorzaak en gevolg belangrijk in het ishikawa diagram. Aan de rechterkant van het diagram kun je de problemen terugvinden en links worden de mogelijke problemen in kaart gebracht. Deze oorzaken verdeel je over zes categorieën in het diagram. Zo heb je voor elke categorie weer vertakkingen naar sub-oorzaken. Dit zorgt voor een gedetailleerde analyse van de oorzaken en problemen.

De vier grote categorieën van het ihikawa diagram zijn mens, machine, methode en materiaal. Bij mens kun je denken aan alle oorzaken die door menselijk handelen tot stand komen. Dit kunnen sub-oorzaken zijn zoals kennis en begrip voor de opdrachten, onderlinge communicatie, betrokkenheid van iedere werknemer, ervaring van iedere werknemer en meer.

De categorie machine in het ishikawa diagram zijn alle oorzaken van het functioneren van machines, installaties, computers en gereedschappen. Heb je binnen het bedrijf de juiste apparaten in je bezit, hoe zit het met de veiligheid en betrouwbaarheid, zijn er bepaalde handleidingen nodig enzovoorts.

Bij de een na laatste categorie, methode, kijk je naar oorzaken in de werkmethode. Hoe zit een samenwerkingsverband in elkaar, wat zijn de werkprocessen en hoe verlopen deze, hoe zit het met de communicatie tussen medewerkers van verschillende afdelingen.

De laatste categorie, materiaal, is al het materiaal wat nodig is in een bedrijf. Bij de een zijn dat hulpstoffen en halffabricaten. Je kijkt dan naar hoeveel er nodig is, wat de invloeden zijn van deze materialen en wat de kwaliteit is.

Voordat je oorzaken en problemen gaat benoemen, schrijf je eerst het grote probleem op. Daar begin je de analyse mee. Samen met het team waarmee je het ishikawa diagram gaat uitschrijven bespreek je mogelijke oorzaken per categorie. Hier laat je iedereen zijn of haar oorzaken op papier zetten. Hetzelfde geldt voor de sub-oorzaken. Wanneer niemand meer oorzaken en sub-oorzaken weet op te noemen, is het tijd om te kijken naar het diagram. Je bespreekt met zijn alle welke oorzaken de meest waarschijnlijke oorzaken zijn van het probleem. Zo voer je een prioriteitenlijst uit om te kijken welke oorzaak als eerst uitgewerkt moet worden.

Visitor: Visitor blog or wiki

  • DD slash MM slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer leren of heb je een vraag?

Vraag onze studiegids aan voor meer informatie.

  • DD slash MM slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Trainingen waar 'Ishikawa diagram' onderdeel is van het programma

Wilt u meer weten over Ishikawa diagram? Bezoek de product pagina's van de volgende trainingen...

Vraag de studiegids aan voor meer informatie over onder andere het gedetailleerde programma, voorbereiding, doelgroep en examinering.

Studiegids aanvragen