Tijd besparen en kwaliteit behouden met Lean Six Sigma

Bij een bedrijf is aandacht voor procesverbetering en het leveren van kwaliteit. Ze willen graag werkzaamheden verbeteren die al jaren hetzelfde lopen. Zo wensen ze dat het productieproces van een apparaat versnelt. Het schoonmaken van een blancheur duurt 3 uur en 32 minuten. Een blancheur is een apparaat dat voedsel, voornamelijk groente, blancheert. Dit houdt in dat het voedsel haar smaak verbetert en beetgaar blijft. Door middel van het Lean Six Sigma project versnelt de cursist deze werkzaamheid. Daarnaast waarborgt de cursist de kwaliteit van het product; ook bij een verkort productieproces. Het bedrijf realiseert zodoende gewenste resultaten: de interne klant ontvangt de blancheur nog eerder. Wil jij weten hoe de cursist, Zoran Vujcic, zijn doel heeft behaald? Lees dan snel verder in onderstaande blog.

De tijd inkorten van het proces

De wens van het bedrijf is de tijd van de werkzaamheid, de blancheur schoonmaken, te verkorten. De gemeten tijd is 3 uur en 32 minuten. Het doel is deze tijd te verkorten naar 3 uur. In deze tijd behoeft het apparaat schoongemaakt, gedesinfecteerd en veilig opgeleverd te worden aan de klant. Dit versnelt het productieproces: hierbij focust de cursist zich ook op het behoud van de kwaliteit. Het schoonmaakproces bevat twee delen: de handmatige schoonmaak en de semiautomatische schoonmaak door CIP-programma’s. Het CIP-programma is een systeem dat de blancheur automatisch schoonmaakt. Ervaren schoonmakers voeren de handmatige schoonmaak uit. Door middel van Value Stream Mapping (VSM) visualiseert de cursist het proces. Het bedrijf brengt iedere stap in kaart en identificeert waar verbeterpunten liggen.

 

Verbeteringen toepassen in de praktijk

Op basis van de analyses implementeert de cursist verbeteringen in het proces. Door direct het juiste gereedschap te gebruiken kunnen medewerkers hun werkzaamheden sneller uitvoeren. Metingen wijzen uit dat verschillende stappen in het CIP-programma onnodig lang duren. Dit lost het bedrijf op door een nieuwe werkwijze en handleiding voor het CIP-programma. Verschillende stappen van het proces zijn ingekort en dit leidt tot een sneller productieproces. Het bedrijf traint haar medewerkers om zo efficiënt mogelijk volgens deze werkwijze te werken.

 

Succesrijke resultaten: kwaliteit en snelheid

De nieuwe manier van werken en de implementatie van verbeterpunten leidt tot succesvolle resultaten. De cursist heeft het Lean Six Sigma project succesvol afgerond. Het bedrijf bewaart de kwaliteit en bespaart tijd. Het schoonmaakproces is versneld van 3 uur en 32 minuten naar 2 uur en 45 minuten. De cursist realiseert de doelstelling en levert door het Lean Six Sigma project in korte tijd kwaliteit aan haar interne klanten. Daarnaast erkennen ze dat processen, die al jarenlang hetzelfde verlopen, altijd kunnen worden verbeterd. Zo blijft het bedrijf streven naar nog hogere klanttevredenheid.

 

Ook aan de slag met procesverbetering? Bekijk ons aanbod!

Wij complimenteren de cursist met dit goede resultaat. Zijn er processen in je organisatie die volgens jou ook sneller kunnen? Volg een training en ontdek hoe je, zonder verlies van kwaliteit, processen kunt versnellen en verbeteren! Klik hier voor ons uitgebreide opleidingsaanbod.

Wil je meer leren of heb je een vraag?

Vraag onze studiegids aan voor meer informatie.

  • DD slash MM slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vraag de studiegids aan voor meer informatie over onder andere het gedetailleerde programma, voorbereiding, doelgroep en examinering.

Studiegids aanvragen