€15.000 besparen met de Six Sigma tool: DMAIC

DMAIC

Twee cursisten zijn werkzaam voor HTM Personenvervoer. Zij hebben een praktijkopdracht omtrent het factureringsproces uitgevoerd. Om een factuur direct betaalbaar te maken, moet er een directe match zijn tussen order, ontvangst en factuur. Dit wordt driewegmatching genoemd. Voor het project was de directe matching 10%. Om de kosten van het factureringsproces zo laag mogelijk te houden, moet dit percentage omhoog. Benieuwd hoe dit gegaan is? Je leest het in deze blog.

De doelstelling van het project

Het project heeft een duidelijke doelstelling. De kwaliteit van de driewegmatching verbeteren waardoor 80% van de facturen direct worden verwerkt. Dit kan de kosten verminderen. Tijdens het project is er gebruik gemaakt van de Six Sigma tool DMAIC (Define, Measure, Analyse, Improve en Control). Dit is een veelgebruikte tool bij Lean Six Sigma projecten.

Een nulmeting uitvoeren tijdens de Define-fase

Tijdens de Define-fase is de projectcharter opgesteld. Hier worden de afspraken van het project in vastgelegd. Daarnaast wordt er een team samengesteld en worden de doelstellingen bepaald. In de Measure-fase is er een nulmeting uitgevoerd. Dit wordt gedaan op basis van bestaande data. Hier zijn de eerste conclusies uit getrokken. Een van deze conclusies is dat bepaalde afdelingen geen invloed hebben op het proces.

Naar een oplossing toe werken

In de Analyse-fase worden met behulp van een aantal tools, de oorzaken vastgesteld. Uit deze analyse is gebleken dat het percentage direct matching op dit moment 36% is. Een stuk hoger dan de eerder ingeschatte 10%. Tijdens de Improve-fase zijn er brainstormsessies gehouden en is er een pilot uitgevoerd. Hierdoor is de optimale oplossing bepaald en getoetst. Tijdens de Control-fase is er advies gegeven over hoe de oplossing nog verder uitgerold kan worden. Daarnaast is er een controleplan opgesteld. Hiermee kan het matchingspercentage periodiek worden gemeten. Indien nodig kan er ook direct worden bijgestuurd.

De doorlooptijd van het proces halveren

Door dit Lean Six Sigma project is het percentage van directe matching verhoogd naar 91%. Daarnaast is de doorlooptijd van het proces gehalveerd. Dit komt doordat er een nieuwe manier van werken is geïntroduceerd. Daarbij is de samenwerking tussen verschillende afdelingen verbeterd doordat het project gezamenlijk is aangepakt. Al deze verbeteringen hebben een kostenbesparing van €15.000 opgeleverd. Een resultaat waar de cursisten trots op mogen zijn!

Is Lean Six Sigma iets voor jou?

We willen de cursisten feliciteren met dit knappe resultaat. Wil jij net als deze cursisten een proces verbeteren? Kijk eens naar onze Lean, Green Belt of Black Belt trainingen en ontdek welke training het beste bij u past.

Wil je meer leren of heb je een vraag?

Vraag onze studiegids aan voor meer informatie.

  • DD slash MM slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vraag de studiegids aan voor meer informatie over onder andere het gedetailleerde programma, voorbereiding, doelgroep en examinering.

Studiegids aanvragen