LeasePlan rolt Leantraject uit in 31 landen

Het van oorsprong Nederlandse LeasePlan is een wereldwijde speler op het gebied van wagenparkbeheer voor leaseauto’s. Het concern is tegenwoordig actief in 31 landen. De introductie van Lean – medio 2020 – heeft als uiteindelijk doel dat alle ruim 8.000 medewerkers elke dag weer nadenken hoe ze het werk van vandaag morgen nog beter kunnen doen. Iedereen in beweging krijgen heeft tijd nodig. Om te beginnen is LeasePlan gestart met het trainen van LeanLeads. The Lean Six Sigma Company heeft de internationale slagkracht om dit overal op uniforme wijze te verzorgen.

Vanuit het hoofdkantoor in Amsterdam worden de landenorganisaties strategisch ondersteund. “Ieder land is uniek, maar in grote lijn komen de bedrijfsprocessen overeen. Daar kun je dus kijken hoe je dat efficiënter kunt organiseren. We streven naar maximale synergievoordelen en willen de processen harmoniseren, want welbeschouwd is er in de core in principe maar 1 optimaal proces. Door onderling de opgedane kennis te delen, kun je op basis van best practices gerichter sturen op KPI’s,” vertelt René Smeets. Als Director Business Excellence is hij met zijn team verantwoordelijk voor Operational Excellence én de gekozen Lean werkmethodiek. “Het heeft te maken met een mindsetverandering, met de drive om jezelf constant te willen verbeteren.” The Lean Six Sigma Company is door LeasePlan geselecteerd als partner voor het trainen van de LeanLeads die in elk land de kar trekken.

Een aangepast curriculum en voor elk taalgebied ervaren trainers

“We zijn op zoek gegaan naar een partner die in staat is om met eigen trainers het programma uit te rollen in de landen waar we vertegenwoordigd zijn. Daarmee voorkom je dat er verschillen ontstaan in aanpak en werkwijze.” The Lean Six Sigma Company heeft vestigingen in een groot deel van de landen waar LeasePlan ook zit. “Daar waar dat niet het geval is, kunnen ze wel in de gewenste taal de ondersteuning bieden en daarmee onderscheiden ze zich van vele andere aanbieders. Bovendien is The Lean Six Sigma Company ISO-gecertificeerd zodat je ervan op aan kunt dat er overal op dezelfde wijze wordt getraind. Je merkt aan alles dat ze internationale ervaring hebben en onze behoefte aan uniformiteit snappen. Ook aan onze wens om het bestaande curriculum voor ons klantspecifiek aan te passen, is flexibel gehoor gegeven. Het contact met Casper de Man en Edwin Boon was vanaf het eerste moment uitermate prettig. No-nonsense, open en eerlijk en Edwin is een geweldige trainer die over de grenzen heen coacht, coördineert en verbindt.”

40 LeanLeads getraind tot Black Belt specialisten

Edwin Boon heeft het merendeel van de geselecteerde LeanLeads van LeasePlan online getraind. “De coronaspelregels maakten dat we niet fysiek in een klaslokaal samen konden komen, maar met de hedendaagse techniek is er tegenwoordig op afstand zoveel mogelijk. Voor LeasePlan was dit sowieso de beste optie, omdat de deelnemers anders de halve wereld over moesten reizen terwijl je nu heel goed groepen op basis van taalvoorkeur kon samenstellen.”

Vanaf dag één zijn met een goed communicatieplan alle stakeholders bij het grootschalige Leantraject  betrokken. “We leggen uit waar we mee bezig zijn en waar we naartoe willen,” verklaart René Smeets. “In één keer 8.000 mensen in beweging krijgen gaat niet, dat moet je stapsgewijs doen en je zult de boodschap moeten blijven herhalen en successen moeten delen.”

Per land is er sinds mei 2021 minimaal één theoriegecertificeerde Black Belt met een MT-lid als sponsor. “Daarnaast hebben we hier op het hoofdkantoor ook nog eens een aantal mensen laten trainen, waarmee we alle businessprocessen – zoals sales, callcenter, operations etc. – afdekken. We treffen elkaar in de virtuele Leancommunity die we hebben gebouwd. Daar wordt volop onderling kennis uitgewisseld en op basis van best practices gekeken wat voor ieder proces het beste werkt. Daarbij geldt dat dit per land nog wel kan verschillen, omdat het natuurlijk ook moet aansluiten bij de lokale markt maar zo zijn we in staat de processen te harmoniseren.”

Elk land heeft een eigen roadmap

Als afronding van het certificeringstraject doet iedere Black Belt – met coaching vanuit The Lean Six Sigma Company – een eigen project waarbij direct een serieus knelpunt wordt opgelost. “Daarmee creëer je draagvlak en dat heeft een vliegwieleffect. Elk land bepaalt zelf wat er prioriteit heeft en wat er dus als eerste wordt aangepakt. Het heeft geen zin om vanuit het hoofdkwartier voor te schrijven dat je het salesproces moet verbeteren, terwijl dat bij een bepaalde landenorganisatie juist erg soepel loopt. Dan kun je beter eerst dat aanpakken waar je meer problemen ervaart. Het maakt dat de betreffende landenorganisatie daar direct profijt van heeft terwijl in de slipstream de rest daar ook voordeel van heeft. We maken zo meters op meerdere fronten, want de andere Black Belts kunnen gebruik maken van de opgedane ervaringen in andere landen.”

In mei 2021 is het trainen van de operationele teams gestart en zo helpen we elkaar vooruit

De vervolgstap is dat de gecertificeerde Black Belts nu hun collega’s trainen, gebruikmakend van het voor LeasePlan op maat gemaakte curriculum. “Zo laten we de sneeuwbal rollen en uiteindelijk zal iedereen het heel gewoon gaan vinden om zich elke dag opnieuw de vraag te stellen wat mogelijk beter zou kunnen. Een aantal Black Belts doet het trainen van de operationele teams helemaal zelf en in enkele landen laten ze zich daarbij ondersteunen door The Lean Six Sigma Company. Daar is iedereen vrij in. Dat is het prettige van de samenwerking met The Lean Six Sigma Company. Ze hebben alles in huis en wij kunnen de dienstverlening flexibel afnemen, passend bij de veranderende behoefte. In feite is dat wat wij onze relaties ook bieden, een ontzorgende totaaloplossing – waarin alles op het gebied van wagenparkbeheer is afgedekt – die desgewenst ook in delen kan worden afgenomen.”

Wil je meer leren of heb je een vraag?

Vraag onze studiegids aan voor meer informatie.

  • DD slash MM slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vraag de studiegids aan voor meer informatie over onder andere het gedetailleerde programma, voorbereiding, doelgroep en examinering.

Studiegids aanvragen