De netto werktijd 25% verminderen met Lean Six Sigma

Lean Six Sigma

Cursist Ingrid van der Vlies is werkzaam bij een ministerie waar onderzoek wordt gedaan. Hier worden normaliter 50 onderzoeken per maand gestart. Deze duren ongeveer 8 weken. Doordat er meer behoefte is aan deze onderzoeken, is er een verzoek ingediend om het aantal onderzoeken op te schalen. Het doel is om het aantal onderzoeken te verhogen van 50 naar 60 per maand. Ingrid van der Vlies heeft dit aangepakt in combinatie met Lean Six Sigma. In deze blog lees je hoe ze dit gedaan heeft.

De situatie in kaart brengen

De cursist heeft allereerst in kaart gebracht waar de tijd van de onderzoekers voornamelijk naartoe gaat. Het doel is om onderzoekers enkel activiteiten uit te laten voeren die een toegevoegde waarde hebben. Wanneer het netto aantal uren daalt wat nodig is voor een onderzoek, kan dit de doorlooptijd van het gehele onderzoek verkorten. Daarbij gaat de kwaliteit niet verloren.

Verspillingen definiëren

Om de doelen daadwerkelijk te behalen is er een projectteam gevormd. Dit team bestaat uit een aantal onderzoekers, een data-analist, een afnemer en een kwaliteitsmedewerker. Allereerst heeft Ingrid van der Vlies, Lean geïntroduceerd in het team. Daarna is gezamenlijk het proces in kaart gebracht. Vanuit hier is de verspilling gedefinieerd. Vervolgens is er nieuwe data verzameld. De huidige data was niet specifiek genoeg om hier conclusies aan te verbinden.

Een goed resultaat!

Het projectteam heeft uiteindelijk een aantal procesaanpassingen doorgevoerd. De onderzoekers zijn hierdoor nu enkel nog bezig met ‘onderzoeken’. Door overige taken te verschuiven naar een andere functiegroep, kunnen onderzoekers zich focussen op het werk waar zij goed in zijn. Dit heeft geleid tot een vermindering van de netto werktijd van 25%. Daarbij is de doorlooptijd verminderd met 50%. Een resultaat waar cursist Ingrid van der Vlies erg trots op mag zijn.

Motivatie onder alle betrokkenen van het project

Cursist Ingrid van der Vlies heeft veel lessen geleerd tijdens het project. Goede data is ontzettend belangrijk en deze moet tevens eenvoudig op te vragen zijn. Hierdoor worden. Daarbij vindt ze het ook belangrijk dat informatie geverifieerd word, beslist wanneer het om informatie van derden gaat. Daarnaast heeft de cursist de groeiende motivatie onder alle betrokken positief ervaren. Dit is belangrijk om het project succesvol te maken.

Is Lean Six Sigma iets voor jou?

Is er binnen jouw bedrijf ook nog genoeg te verbeteren? Bekijk dan eens de verschillende trainingen die we aanbieden in Lean Six Sigma. Wil je meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wil je meer leren of heb je een vraag?

Vraag onze studiegids aan voor meer informatie.

  • DD slash MM slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vraag de studiegids aan voor meer informatie over onder andere het gedetailleerde programma, voorbereiding, doelgroep en examinering.

Studiegids aanvragen