Wanneer een railvoertuig een sein passeert terwijl deze op rood staat (een STS-passage), is er sprake van een onveilige situatie. Hierbij kunnen er ongewenste situaties ontstaan. Denk hierbij aan aanrijdingen en ontsporingen. Om deze situaties te minimaliseren is het belangrijk dat er zo min mogelijk STS-passages voorkomen. Cursisten Kas Blezer en Bas van Buuren zijn een project gestart om STS-passages te minimaliseren. In dit blogartikel kom je erachter hoe zij dit hebben gedaan!
De doelstelling:
In eerste instantie is het doel vastgesteld om STS-passages te verminderen met 25%. Op langere termijn is het doel dat STS-passages helemaal niet meer voorkomen. Hierdoor zal het veiligheidsniveau van personen in railvoertuigen toenemen.
De prioriteiten van het project vaststellen
Het project is gestart met een project charter. Een project charter definieert alle interacties van het project. Daarbij wordt er gekeken naar welke stappen er nodig zijn om het project succesvol te maken. Vervolgens is er gekeken naar de samenstelling van het projectteam. Nadat deze stappen zijn genomen, is het tijd om data te analyseren. Uit deze data zijn de oorzaken vastgesteld die het proces verstoren. Daarnaast zijn de prioriteiten van het project vastgesteld.
Een implementatieplan ontwikkelen
De uiteindelijke oplossing van het probleem is gevonden tijdens een brainstormsessie. Aan deze brainstormsessie nam het volledige projectteam deel. Deze oplossing is getoetst en vervolgens is er een implementatieplan opgesteld. Bij het maken van dit implementatieplan zijn de stakeholders betrokken. Dit vergroot de kans op het succesvol inzetten van het implementatieplan.
Succesvolle aanpak
Door de oplossing te implementeren, is er een groot deel van de onregelmatigheden in het proces aangepakt. Dit moet het aantal onveilige situaties op het spoor verminderen. De aanpak van het probleem is inmiddels gereed om volledig geïmplementeerd te worden. Daarbij is er een control plan ontwikkeld. Dit zal bijdragen aan de borging van het proces op korte en lange termijn. Door systematisch te werk te gaan hebben de cursisten dit proces kunnen optimaliseren.
Is Lean Six Sigma iets voor jou?
We feliciteren cursisten Kas Blezer en Bas van Buuren met het resultaat! Wil jij ook een proces binnen jouw organisatie verbeteren met Lean Six Sigma? Bekijk dan eens ons aanbod. We hebben cursussen op allerlei niveaus.
Vraag de studiegids aan voor meer informatie over onder andere het gedetailleerde programma, voorbereiding, doelgroep en examinering.
Studiegids aanvragen