De oplossing is het probleem niet! Of toch wel?

Zodra je een probleem signaleert schieten er vaak allerlei oplossingen door je hoofd. Meestal zelfs zonder dat je het in de gaten hebt. Herken je dit?

Het te snel denken in oplossingen is een veelvoorkomend probleem binnen Lean management. Hierdoor wordt niet de kern van het probleem aangepakt en blijven dezelfde problemen terugkomen.
Aangezien ik mezelf hier ook regelmatig op betrapte ben ik gaan zoeken naar een hulpmiddel. Voor mij biedt de A3 methode uitkomst.

De A3 methode

De A3 methode is een communicatie tool die je helpt met een gestructureerde en probleemoplossende aanpak bij Lean Six Sigma projecten. Door middel van een A3 formaat papier (vandaar ook de naam A3) word je als het ware gedwongen om het probleem en de weg naar een duurzame oplossing helder en beknopt te formuleren. Je wordt stap voor stap door het proces van PDCA (Plan Do Check Act) geleid. Het A3 format dwingt je op deze manier om op zoek te gaan naar de diepere achterliggende oorzaken en voorkomt dat je te snel in oplossingen denkt.
Daarnaast is een A3 een handige communicatie tool waarop zichtbaar is hoe er over een bepaald probleem wordt gedacht en op welke manier het probleem wordt aangepakt en waarom.

PDCA

Benieuwd of het maken van een A3 jou ook helpt?

Probeer zelf met je collega’s een A3 te maken door onderstaand A3 format te volgen. (Klik op de afbeelding om te vergroten)

Hoe-maak-je-een-A3 (1)

Wil je meer leren of heb je een vraag?

Vraag onze studiegids aan voor meer informatie.

  • DD slash MM slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Klik voor meer informatie over ons online trainingsaanbod of neem contact met ons op

Contact opnemen
Lees meer

Vraag de studiegids aan voor meer informatie over onder andere het gedetailleerde programma, voorbereiding, doelgroep en examinering.

Studiegids aanvragen