De wereld van HR en de Flexmarkt is volop in beweging. Organisaties werken steeds meer met tijdelijk personeel. Hierdoor is het verloop van medewerkers hoog. Daarbij worden talenten steeds schaarser en Millenials stellen hele andere eisen aan hun werkgevers. De flexmarkt groeit hard. Hierdoor zien nieuwe partijen hun kans. Door nieuwe technieken toe te passen willen ze specifieke doelgroepen aan zich binden. Dit alles gedreven door een lean organisatie. Wil je als HR of Flexorganisatie het verschil maken bij Talenten? Dan zijn lean HR-processen een voorwaarde.
Werk jij op HR of in de Flexmarkt en herken je onderstaande processen?
Als HR-professional is het lastig om efficiënt de juiste kandidaat te vinden. Daarbij moet je snel de juiste kandidaat aanbieden tegen het scherpste tarief. Als het gaat om contracting, onboarding en facturatie zijn er veel processen efficiënter in te richten. Hierbij kun je denken aan de doorlooptijd bij het in orde maken van contracten. Daarnaast spelen er veel door- en uitstroom vraagstukken zoals: “Waarom verlaat x% van de nieuwe medewerkers het bedrijf binnen het eerste jaar?”
IS ER EEN OPLOSSING?
De HR en de Flexmarkt zijn niet de enige branches met dergelijke uitdagingen. We kunnen leren van o.a. de maakindustrie, de logistiek en de automobielindustrie. Deze branches, maar ook vele andere branches, hebben bovenstaande uitdagingen aangepakt met Lean Six Sigma. Zij hebben een cultuur van continu verbeteren gecreëerd, wat resulteert in efficiëntere processen. In veel gevallen zijn de resultaten hetzelfde: er wordt meer geproduceerd in minder tijd, tegen lagere kosten en hogere kwaliteit.
HR & Flexmarkt ZIJN TOCH GEEN FABRIEKEN?
Niet in de exacte definitie. Wel bestaan HR & Flexmarkt net als fabrieken, uit diverse processen. Hier ligt de sleutel voor de oplossing. Lean Six Sigma is een structuur om de processen continu te verbeteren. Dat betekent niet perse meer automatisering of andere IT oplossingen. Het betekent vooral dat men ernaar streeft minder ‘niet-waarde toevoegende activiteiten’ uit te voeren en de hoogste kwaliteit te leveren. Hierdoor kun je als HR of Flexorganisatie meer aandacht geven aan de zaken die wel waarde toevoegen aan de medewerker en de organisatie!
De juiste manier om hiermee te starten is voor iedere afdeling, organisatie en branche verschillend. Het is van belang dat er zoveel mogelijk medewerkers bewust zijn van de verbeterpotentie. Daarbij is het wenselijk dat deze medewerkers kennis hebben van procesverbeteren. Dit kan op verschillende niveaus. Van medewerkers die dagelijks verbeteringen aandragen tot medewerkers die parttime verbeterprojecten doen. Essentieel voor succes is dat iedereen in de organisatie of team dezelfde ‘taal’ spreekt en naar hetzelfde verbeterdoel streeft. Lean Six Sigma gaat niet vanzelf, dus het vereist inzet van het management om het programma in leven te houden. Hierdoor kan het Lean gedachtegoed volledig geïmplementeerd worden in een bedrijf.
SPECIALIST RICHARD BOEKEE
The Lean Six Sigma Company werkt samen met Richard Boekee die gespecialiseerd is in Lean transformaties binnen HR en Flexmarkt. De doelstelling is hier om managers en/of medewerkers te helpen om anders tegen processen aan te kijken met als resultaat:
- Zelf sturende en verbeterende teams– Verhoging van de betrokkenheid van medewerkers en het verbeteren van de klantentevredenheid
- Consistente kwaliteit & snellere doorlooptijden– Het optimaliseren van de processen door de verborgen verspillingen in het proces te elimineren
- Verbetering van de kostenefficiëntie (ROI)– Verlaging van de kosten door efficiënter te werken en defecten uit het proces te elimineren.